Rundtårnkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sognekirken i landsbyen Bruisyard i Suffolk
The campanile (klokketårnet) til katedralen i Caorle, Italia.

Rundtårnkirke er en type kirkebygg som nesten utelukkende finnes i England, og bortimot de fleste av disse finnes i East Anglia: Av 185 bevarte rundtårnkirker er 124 i Norfolk, 38 i Suffolk, seks i Essex, tre i Sussex, to i Cambridgeshire og to i Berkshire. Det finnes spor etter omkring tjue rundtårnkirker i Tyskland, av lignende konstruksjon som de i East Anglia. Andre land som har eller har hatt minst én rundtårnkirke er Andorra, Danmark, Frankrike, Italia, Norge, Polen, Sverige, Sør-Afrika og Tsjekkia.[1]

Bygningstypen er av angelsaksisk opphav, og kjennetegnes slik navnet antyder av et rundt tårn. I enkelte tilfeller er det klart at kirken opprinnelig kun bestod av tårnet, mens skipet er lagt til senere. Det er foreslått flere mulige forklaringer på bygningstypen:[2][3]

  • Kirkene opptrer særlig i områder hvor flint er det lettest tilgjengelige materialet. Ettersom det er vanskelig å få pene, rette hjørner med dette materialet var det enklere å bygge runde tårn med tykke vegger.
  • De finnes i områder hvor det ofte var militære angrep på den tiden hvor de ble bygget, særskilt vikingangrep fra nordboere. Tårnene ble opprinnelig reist som defensive byggverk, og ble først senere brukt som kirker, eller tårnene ble reist sammen med eksisterende kirker.
  • I 937 bestemte Adalstein av England at hver thegn (lokal høvding) skulle ha et klokketårn på sin eiendom, og man begynte å bygge slike tårn i forbindelse med eksisterende kirker.

Det finnes også en rekke andre forklaringer som har vært mindre overbevisende, blant annet referanser til gamle steinsirkler og rester av brønner.

Kirketypen må ikke forveksles med de lignende keltiske rundtårnene som finnes i Irland og Skottland, eller med kirker med rund grunnplan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Round Tower Churches Society», RTCS
  2. ^ Howse, Christopher (27. desember 2014): «The strange round towers of East Anglia», The Telegraph
  3. ^ «Why do some English churches have round towers?», History of Essex

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Goode, W.J. (1994): Round Tower Churches of South East England, Round Tower Churches Society, 1. utg., illustrert av Diana Bowie.
  • Stilgoe, Lyn; Shreeve, Dorothy (2001): The Round Tower Churches of Norfolk, Norwich: Canterbury Press, ISBN 1-85311-448-0.
  • Hart, Stephen (2008): «Round Tower Churches», Building Conservation (opprinnelig fra Historic Churches)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]