Refleksologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Refleksologi er en alternativ medisinsk behandlingsform som baserer seg på trykk, strykninger og tøyninger over hele kroppen. Dens historiske røtter kan føres tilbake til blant annet Egypt, ca. to tusen år før vår tidsregning.[1][2] Betegnelsen refleksologi ble tatt i bruk første gang i USA på 1950-tallet.[3] Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon for prinsippene for refleksologi eller for effekt av behandlingen.

Sonekart over foten
       hjerne        mage
       sinuser        milt
       stemme        lever
       hypofyse        galleblære
       hals og strupe        binyrene
       øye        bukspyttkjertel
       øre        nyre
       armhule        urinleder
       arm og skulder        urinblære
       lunge og brystkasse        tykktarmen
       hjerte        tynntarmen
       skjoldbruskkjertel og bronkioler        haleben
       solarplexus        isjiasnerven
       mellomgolv        Peyers plate
       blindtarmen  

I Norden er det vanlig å benytte begrepene soneterapi eller fotsoneterapi for det som ellers i verden blir kalt refleksologi.[4] Begrepet refleksologi blir benyttet om terapiformen som ble utviklet av Karl Axel Lind, som utvidet den klassiske soneterapien til å omfatte hele kroppen. Det følger derav at refleksologien omfatter øreakupunktur, ansiktsrefleksologi, hånd- og fotsoneterapi, irisdiagnose, samt tungediagnose. Det felles kjennetegnet for disse teknikkene er indirekte behandling ved projeksjoner av kroppsbilde på andre deler av kroppen. Hypotesen er at alle deler av kroppen har projeksjoner (speilbilder) i seg av andre kroppsdeler, både utvendig og innvendig. Projeksjonene er gjensidige, altså de går begge veier. De forskjellige projeksjonene har ulike egenskaper og tilgjengelighet. Den generelle målsettingen med behandlingen er å fjerne spenninger i vev, noe som i stor grad er forbundet med smerte.

Alle de nevnte behandlings- og diagnoseteknikkene baserer seg på eciwo-biologi. Refleksologi kan betraktes som materialisering av eciwo som behandlingsform.

Det finnes relativt lite forskning på effektene av refleksologi, og selv om enkelte studier viser effekt, foreligger det ikke forskningsresultater som tilfredsstiller vitenskapelige krav og som kan dokumentere effekt. Et oversiktsstudie konkluderte «De beste resultatene til nå kan ikke vise at refleksologi er en effektiv behandling av noen medisinsk tilstand».[5] Hypotesen om projeksjoner har aldri blitt sannsynliggjort gjennom biologiske funn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ alternativ.no om refleksologi
  2. ^ NOU 1998:21 - Alternativ medisin
  3. ^ Hva er refleksologi?
  4. ^ Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling om refleksologi
  5. ^ Ernst E (2009). «Is reflexology an effective intervention? A systematic review of randomised controlled trials». Med J Aust, 191 (5), s. 263–6. PMID 19740047. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]