Blindtarm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Diagram som viser bl.a. blindtarmen (cecum) og blindtarmsvedhenget (appendix)

Blindtarmen (latin cecum) er en del av overgangen mellom tynntarmen og tykktarmen, som hos mennesker utgjør ca. 10 cm, men som ikke inngår i selve fordøyelsessystemet. Blindtarmen består av den sekkformede utbuktningen (den egentlige blindtarmen) som tynntarmen munner ut i, i overgangen til tykktarmen, og blindtarmsvedhenget (appendix vermiformis).

Blindtarmen finnes hos pattedyr, fugler og noen reptiler. De fleste planteetere har relativt store blindtarmer, mens kjøttetere har mindre, eller kanskje ingen i det hele tatt. Størrelsesforskjellen stammer fra den store mengden bakterier i planteeternes blindtarm, som hjelper til med enzymatisk nedbrytning av plantemateriale. Kjøttetere, som spiser lite plantemateriale, har ofte delvis eller helt erstattet blindtarmen sin med blindtarmsvedhenget.

Ordet blindtarm blir ofte brukt feilaktig i dagligspråket når man mener blindtarmsvedhenget som sitter ytterst på blindtarmen. I blindtarmsvedhenget kan man få blindtarmsbetennelse (latin appendisitt), som behandles med kirurgisk fjerning av vedhenget (appendektomi).

I motsetning til med blindtarmen, er det ingen debatt om vedhengets funksjon. Den ligger på høyre side ved underlivet.


biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.