Placozoer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Placozoer
Placozoer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Trichoplax adhaerens
Schulze, 1883,
Trichoplax,
Trichoplacidae,
Tricoplaciformes,
Trichoplacia,
Placozoa
Norsk(e) navn: placozoer
Hører til: Parazoa,
dyr,
eukaryoter
Habitat: bentisk i hav
Utbredelse: alle hav

Placozoer er en gruppe av enkle, havlevende dyr som deles inn i bare én eller to arter. Den mest kjente arten, Trichoplax adhaerens, er et lite, primitivt dyr som forekommer i marine bunnsubstrat over hele verden. Placoszoer er ekstremt primitive dyr, nesten som en flercellet amøbe.

Bygning og levevis[rediger | rediger kilde]

Kroppen til Tricoplax er vanligvis rundt enhalv til en millimeter, noen ganger opp til tre millimeter lang og bred, men ikke mer enn 25 mikrometer tykk. Arten mangler symmetri og består av noen få tusen celler. Cellene er ikke videre differensiert bortsett fra et skille mellom over- og undersiden. Arten beveger seg ved å krype bortover bunnsubstratet ved hjelp av flimmerhår. Når den finner noe den vil spise, legger den seg over maten og hvelver oversiden, slik at det dannes et hulrom mellom dyret og underlaget. Dette hulrommet fungerer som en mage hvor maten blir fordøyd og næringen tatt av cellene på undersiden.

Formering[rediger | rediger kilde]

Formeringen hos Triciplax kan skje på en av to måter. Voksne store dyr deler seg opp i to, noen ganger tre mindre deler, som hver fortsetter å fungere som et nytt dyr. Seksuell reproduksjon ser ut til å bli utløst av svært høye bestandstetthet. Dyret begynner med å absorbere væske, sveller opp og løsner fra substratet slik at de flyter fritt i vannet. I det beskyttede rommet mellom øvre og nedre cellelag dannes et egg fra cellene på undersiden. Når modning av egget er ferdig, vil resten av dyret løses opp slik at egget frigjøres. Små cellene uten flagell som danner samtidig er tolket til å være sædceller. Selve befruktningen har enda ikke vært observert.[1]

Genetikk[rediger | rediger kilde]

I 2008 ble genomet til Trichoplax kartlagt for første gang. Blant resultatene av undersøkelsen er at organismen har det minste genomet av de flercellede dyrene, men at mange av de grunnleggende biokjemiske prosessene er de samme hos Tricoplax som hos andre dyr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Placozoa – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Placozoa – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.