Olsenbanden møter Kongen & Knekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olsenbanden møter Kongen & Knekten
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1974
Lengde92 min.
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiKnut Bohwim
ProdusentAlan Ousbey
ManusforfatterHenning Bahs
Erik Balling
Oskar Steingrimsen
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografMattis Mathiesen
Foran kamera
Hovedrolle(r)Arve Opsahl
Carsten Byhring
Sverre Holm
Aud Schønemann
Henki Kolstad
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Prod.selskapTeamfilm AS
Eksterne lenker

Olsenbanden møter Kongen og Knekten er en film fra 1974 regissert av Knut Bohwim. Filmen er den femte i serien om Olsenbanden og hadde premiere ved Colosseum kino og Soria Moria kino i Oslo den 15. august 1974.

Handling[rediger | rediger kilde]

Egon har en plan for et innbrudd i et eksklusivt nabolag. Egon og Benny klatrer gjennom vinduet inn i leiligheten til en vellykket advokat, samtidig som en fotballkamp mellom det norske og det svenske landslaget skal sendes på TV. Men sølvtøy er vanskelig å stjele, og særlig hvis eieren er i samme rom. med en tilsynelatende partisk dommer som også er dansk. Advokaten og hans kone er så oppslukt av landskampen at de ikke legger merke til at Egon tar med seg det verdifulle sølvtøyet deres for å slipper ned til Kjell, som venter utenfor huset. Likevel forpurres kuppet to ganger: sekken med byttet tas fra Kjell, av to konkurrenter av Olsen-gjengen: Kongen og Knekten. I tillegg legger advokaten merke til Egon, som deretter blir arrestert og havner i Botsfengselet. Han ønsker å stjele fire millioner kroner fra en pengetransport. Men den pansrede pengetransporten blir ledsaget av en politi-eskorte, noe som gjør det nesten umulig å rane den. Dette passer ypperlig for Valborg og Kjell, siden Basse nå skal stå til konfirmasjon. Men i leiligheten til Kjell oppstår heftige diskusjoner mellom Benny, Kjell og Valborg om hvordan pengene skal brukes. Egon ønsker å skjule pengene inntil videre.

Men dessverre for banden er også deres erkefiendene Kongen og Knekten, to spyfrekke lommetyver på saken, og de stjeler alle pengene fra gjengen, og det blir en evig, dobbeltvendene drakamp om pengene. Egon spionerer på disse kjeltringene, og observerer hvordan Kongen setter inn kofferten med pengene i et bankhvelv. Han gir politiet et anonymt tips, hvorpå kriminalinspektør Hermansen får tak i kofferten fra banken. Egon klarer imidlertid å bytte ut kofferten mot en falsk koffert, som kun inneholder verdiløse telefonbøker. Den nye politimesteren, som er veldig bekymret for hvordan politiet blir ansett blant resten av samfunnet, har i all hast innkalt til pressekonferanse. Når han åpner kofferten foran fjernsynskameraene gjør han seg til latter for publikum, når kofferten bare inneholder telefonboken. Kongen forstår straks hvem som egentlig står bak: Olsen-banden. Hermansen oppdager at Olsen-gjengen planlegger å snart flykte til Mallorca, og informerer sjefen sin om at han endelig har funnet den ansvarlige for ranet.

Politimesteren inviterer igjen pressen direkte til flyplassen, i forsøk på å sette seg selv i et best mulig lys. Men etter at Olsen-gjengen blir pågrepet og ransaket, men politiet gjør igjen seg selv til latter foran pressen. Politimesteren får dermed Hermansen suspendert fra tjeneste, etter at han flere ganger har utsatt politiet for offentlig latterliggjøring. Deretter later Egon, Benny og Kjell som de planlegger å reise til Mallorca ved å sjekke inn på Oslo Lufthavn, men i virkeligheten går de om bord på et annet fly. De ønsker å hoppe i fallskjerm fra dette flyet kort tid etter take-off, for å lande i nærheten av Oslo. Hermansen som blir vitne til dette, stjeler en politibil ved flyplassen. Han fortsetter å følge Olsen-gjengen til en veddeløpsbane. Men Hermansen møter bare Benny og Kjell der, ikke Egon som har landet et annet sted.

Benny og Kjell narrer Hermansen, og stjeler bilen hans for å plukke opp Egon. Hermansen gir seg ikke, og fortsetter jakten med veddeløpshest. Han blir imidlertid stoppet i en politi-kontroll, før han kan arrestere Olsen-banden. På flyplassen skal Valborg og Basse vente på Olsen-gjengen med pengene, men pengene blir stjålet fra flyplassen av Jenny - Knektens attraktive søster. I mellomtiden klarer ikke Kongen og Knekten å komme seg ut av luksus-suiten deres fordi de har gått tomme for penger, og de har vakt mistanke blant hotell-personalet. Jenny reiser alene til Mallorca med alle pengene, samtidig som Kongen og Knekten må arbeide ned gjelden deres ved hotellet ved å arbeide på kjøkkenet ved Grand Hotel i Oslo.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Egon Olsen Arve Opsahl
Kjell Jensen Carsten Byhring
Benny Fransen Sverre Holm
Basse Jensen Pål Johannessen
Valborg Jensen Aud Schønemann
Kongen Henki Kolstad
Knekten Frank Robert
Jenny Wenche Steen
Kriminalbetjent Hermansen Sverre Wilberg
Kriminalsjefen Wilfred Breistrand
Badevakt Per Lekang
Oppbevaringsekspeditør Jan Pande-Rolfsen
Etasjekelner Torgils Moe
Høyesterettsadvokat Knut M. Hansson
Høyesterettsadvokatens kone Anne-Lise Tangstad
Etasjetjener Per Engebretsen
Flyver Alf Hallgren
Hovmester på Grand Café Frode Birkeland
Kafeeier i Frognerparken Per A. Anonsen
TV-script Kirsten Kaurin Bohwim
TV-lydmann Lasse Tomter
TV-sminkør Veslemøy Fosse Ree
TV-inspisent Gunnar Sakshaug
Vakt for pengetransport Alan Ousbey
Vakt for pengetransport Dag Fr. Holler
Politisjåfør Knut Bohwim
Bankmann Carl Habel
Manufakturekspeditør Oskar Steingrimsen
Oppvasker Lasse Tomter
Uskyldig mistenkt Ben Yosef
Nabokone Edith Carlmar

Sanger[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]