Olsenbanden jr. Det sorte gullet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olsenbanden jr: Det sorte gullet
Generell informasjon
SjangerEventyr / Familie
Utgivelsesår2009
Prod.landNorsk
Lengde88 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense7 (Norge)
Bak kamera
RegiArne Lindtner Næss
ProdusentRoy Anderson
ManusforfatterArne Lindtner Næss
Peder Hamdahl Næss
SjeffotografKjell Vassdal
KlippJan Toreg
Foran kamera
MedvirkendeOskar Øiestad
Jonas Hoff Oftebro
Fridtjof Tangen
Lina Sørlie Strand
Jan Grønli
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Prod.selskapNordisk Film
Premiere30. januar 2009 (Norge)
1. juli 2009 (Norge) (DVD)[1]
Eksterne lenker

Olsenbanden jr: Det sorte gullet er en norsk barne- og familiefilm fra 2009 i serien om Olsenbanden jr.

Den ble sett av 189 000 på kino og havnet på 19.-plass over de mest sette filmene på norske kinoer i 2009.[2]

Filmanmelderne i VG, Aftenposten og Dagsavisen gav den terningkast tre, mens Dagbladet gav den fire og FilmMagasinet to.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Olsenbanden jr. Det sorte gullet utspiller seg på begynnelsen av 1960-tallet. Klassen til Olsen-gjengen skal delta i en sykkel-konkurranse. Men Egon, Benny og Kjell blir veldig slitne etter en bratt stigning. Spesielt Kjell er nærmest utslitt, og det rustne sykkelkjedet hans kunne virkelig trengt litt olje. Olsen-gjengen tar derfor en pause ved en bensinstasjon. Egon bruker en slange for å i all hemmelighet få tak i litt olje fra bensinstasjonen slik at de kan olje sykkelkjedene deres. Men Biffen og gjengen hans ankommer også bensinstasjonen, forpurrer planene deres og kaster vekk slangen for å ødelegge for Olsen-gjengen. To andre klasse-kamerater, Hermansen og Holm skrenser foran bensinstasjonen på grunn av olje-søket som oppstod etter konflikten mellom Biffen og Egon Olsen, og de havner derfor i buskene. Egon Olsen, som den påståtte skyldige i disse problemene, blir arrestert igjen.

Etter endt soning blir Egon hentet av Benny og Kjell, fra barnehjemmet Lykkebo. Men Egon har allerede lagt en ny plan. Han har fått vite at det kan finnes veldig mye olje i Nordsjøen. Det endelige resultatet av undersøkelser i Nordsjøen skal offentliggjøres av ingeniør Hallandsen, etter at forskningsfartøyet hans ankommer Oslo havn. Egon Olsen overtaler umiddelbart vennene sine til å kjøpe billige olje-aksjer for å kunne tjene penger når olje-funnet i Nordsjøen ble offentliggjort. De slår derfor sammen alle sparepengene deres, for å bli olje-aksjonærer. Benny og Kjell skal vente på forskningsskipet ved havnen, og bruke et speil for å signalisere til Dynamitt-Harry om olje-funnene er bekreftet.

Men det viser seg at Hallandsen hadde løyet, og påstått at det ikke fantes olje i Nordsjøen, for å beholde hele overskuddet selv. Det håpefulle spekulative overskuddet til Olsen-gjengen har dermed gått tapt. Hallandsen gjør i hemmelighet forretninger med en arabisk olje-sjeik, i stedet for å gjøre en avtale med den norske regjeringen. Egon Olsen stjeler derfor en rød koffert med beviser, men Hallandsen og olje-sjeiken Araban El-Altam oppdager snart tyveriet. Hallandsen og olje-sjeiken er fast bestemt på å forhindre at sannheten om olje-funnene blir offentliggjort. I mellomtiden møter Hassan, en nevø av olje-sjeiken, Valborg. Men onkelen hans kidnapper Valborg, og foreslår en avtale med Olsen-gjengen: Han vil ha den røde kofferten tilbake, i bytte mot at de får Valborg tilbake. Olsen-gjengen sier seg enige. Men sjeiken bryter avtalen deres, og får med seg kofferten uten å løslate Valborg.

Hallandsen og olje-sjeiken forsvinner deretter med et privatfly, og tar med seg den kidnappede Valborg til Egypt. Men ettersom Valborg sist ble sett sammen med Olsen-gjengen, antar politiet at det var Olsen-gjengen som kan står bak kidnappingen. Kriminaloverbetjent Hermansen og hans assistent Holm instruerer Biffen-gjengen om å spore opp Olsen-gjengen, og om nødvendig pågripe dem. Hermansens sønn Herman deltar også i letingen etter Valborg. Basert på et fotografi etterlatt av Hassan, antar Olsen-gjengen at kidnapperne har reist til Kairo. De kommer seg om bord på et lasteskip, for å komme til Egypt og befri Valborg som blir holdt fanget i Kheopspyramiden. Samtidig planlegger de å stjele tilbake den røde kofferten fra olje-sjeiken, og endelig bevise at det eksisterer olje på norsk sokkel i Nordsjøen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Egon Olsen Oskar Øiestad
Kjell Jensen Jonas Hoff Oftebro
Benny Fransen Fridtjof Tangen
Dynamitt-Harry Petter Westlund
Valborg Lina Sørlie Strand
Ingeniør Hallandsen Jan Grønli
Sjeiken fra Araban Ingar Helge Gimle
Hallandsens assistent Mathias Calmeyer
Osram Milad Shojaee-Zarghani
Kriminalbetjent Hermansen Anders Hatlo
Kriminalassistent Holm Johannes Joner
Ingrid Regine Leenborg Anthonessen
Biffen Tor Gunnar Maagø Hunstad
Herman Hermansen Thomas Fjeldberg
Knut Haakon Selje
Johnny Eilif Fjeld Teisbo
Bassefar (Kjells far) Trond Brænne
Gudrun (Kjells mor) Kari-Ann Grønsund
Syvertsen Thor Aamodt
Tutta Thea Næss
TV-reporter Tom Mathisen
Ingeborg Rina Kelly

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dagbladet Film
  2. ^ «Kinotoppen». Filmweb.no. Besøkt 25. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]