Nybergsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nybergsund
Land Norge Norge
Fylke Hedmark
Kommune Trysil
Areal 0.54 km²
Befolkning 353[a] (2013)
Bef.tetthet 653,7 innb./km²
Postnummer 2422 Nybergsund

Minnesbauta i Nybergsund, etter den tyske bombingen i april 1940
Museumsbakeri

Nybergsund er et tettsted i Trysil kommune i Hedmark. Tettstedet har 353 innbyggere per 1. januar 2013, og ligger ved Trysilelva, noen kilometer sør for kommunesenteret Innbygda. Ved Nybergsund krysser to bruer elva. Nybergsund oppvekstsenter utgjør barneskolen i bygda og har i skoleåret 2010/2011 79 elever. Nybergsund blir ofte forkortet til «Sundet» av lokalbefolkningen og kjennere av stedet. Betegnelsen «Sundet» blir også brukt om Nybergsund Idrettslag

Kongeparken[rediger | rediger kilde]

11. april 1940 ble Nybergsund bombet, fordi konge og regjering oppholdt seg her. Det var også her kongen og regjeringen nektet å godta Vidkun Quisling som statsminister. Under angrepet flyktet kongen, kronprinsen, flere regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter ut av hotellet til et skogholt. Etter krigen ble det reist en bauta og anlagt en park i dette skogholtet til minne om hendelsen. Området omtales som «Kongeparken». Ved femtiårsmarkeringen i 1990 avduket kong Olav V en byste av sin far kong Haakon VII. Ved en senere anledning kunne kong Harald V avduke en byste av sin far kong Olav V. I sin tale ved avdukingen appellerte kongen til at parken ikke bare ble en samling monumenter, men at den kunne minne oss om de hendelser som skjedde under krigen.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Nybergsund Idrettslag har et fotballag som i sesongen 2008 spiller i Adeccoligaen for første gang. I NM i fotball 2007 slo Nybergsund eliteserielaget Vålerenga 3-1 i åttendedelsfinalen hjemme på Nybergsund Stadion etter å ha slått ut eliteserielaget og regjerende cupmester Fredrikstad i runden før.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forfatteren Tormod Haugen er født i Nybergsund.

Kulturhistorie[rediger | rediger kilde]

I sentrum ligger et museumsbakeri i et nedlagt bakeri. Museumsbakeriet er underlagt Trysil/Engerdal museum. Bakeriet var i drift frem til midten av 80-tallet. Ved enkelte anledninger er det åpent hus i bakeriet i forbindelse med at det lokale husmorlaget arrangerer bakeridager. Da bakes det stomp og Trysilsnipp etter tradisjonelle oppskrifter og fremgangsmåter.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

I Nybergsund ligger det et Meieri som lager pultost. På vestsiden av Trysilelva ligger en trebehandlingsfabrikk som lager plater basert på spon, lim og flis. Sør for Nybergsund ligger Sagnfossen Kraftverk. I sentrum ligger et mekanisk verksted, butikk, manufaktur og bensinstasjon med post i butikk. Hovedkontoret og hovedlageret til entreprenørselskapet L L Hanstad ligger i Nybergsund.

Aktivitetstilbud[rediger | rediger kilde]

I tilknytning til idrettsplassen er det en tre kilometer lang lysløype som er oppkjørt med to skispor om vinteren. Om sommeren er Tjønna kjent for sin behagelige temperatur og er et yndet badested med fin sandstrand og fasiliteter som garderobe og WC. Merkete turløyper går til toppen av Klanken (650 MOH). Trysilelva gir muligheter for fiske og båtliv. På barneskolen er det en ballbinge, basketballbane, rullebrettrampe og et naturlig amfiteater (dødisgrop). Nybergsund Samfunnshus er bygdas forsamlingshus hvor det jevnlig arrangeres bingo, konserter og tilstelninger. På vestsiden av elva ligger skytebane med overbygd standplass og skytterhus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]