Nord-Kaukasus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nord-Kaukasus i Russland

Nord-Kaukasus er den nordlige delen av Kaukasusområdet mellom Europa og Asia. Uttrykket blir også benyttet som synonym for den økonomiske regionen Nord-Kaukasus i Russland.

Politisk inneholder Nord-Kaukasus (området nord for fjellkjeda Store Kaukasus) de russiske republikkene i Nord-Kaukasus i tillegg til flere regioner i Georgia og Aserbajdsjan. Den russiske delen er en del av Juzjnyj (Sør-Russland) og består av Krasnodar kraj, Stavropol kraj og de autonome republikkene Karatsjajevo-Tsjerkessia, Kabardino-Balkaria, Adygia, Nord-Ossetia, Ingusjetia, Tsjetsjenia og Dagestan. I Georgia utgjør Nord-Kaukasus regionene Tusjeti, Khevsureti og Khevi.

Geografisk utgjør Nord-Kaukasus nordsiden og de vestligste områdene av fjellkjeden Store Kaukasus, i tillegg til deler av sørsiden i vest (frem til elva Psou). Steppeområdet For-Kaukasus blir noen ganger omtalt som en del av Nord-Kaukasus, selv om den nordlige geografiske grensen vanligvis blir regnet for å være Kuma-Manytsjsenkningen. I vest grenser området til Azovhavet og Kertsjstredet og i øst til Kaspihavet.

Se også[rediger | rediger kilde]