Nepachys cardiacae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nepachys cardiacae
Nomenklatur
Nepachys cardiacae[1]
(Linnaeus, 1761)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBlærebiller
UnderfamilieBlærebiller (Malachiinae)
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, ?
finnes i Norge

Nepachys cardiacae (Linnaeus 1761) er en bille i familiegruppen børstebiller. Den tilhører blærebillene som har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Den er registret i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Antennene er festet like ved eller noe foran fasettøynene, de har elleve ledd. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettels litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nepachys cardiacae tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Utbredelse: Nepachys cardiacae er kjent fra flere lokaliteter på Østlandet, men i nyere tid kun fra Gudbrandsdalen, Farrisvannet og fra Oppdal, Lønset. Ingen nye funn fra Oslofjordområdet, og ingen nyere funn etter 2007.

Arten har til dels ukjent larvebiologi, men det antas at de er spesialiserte rovdyr på vedlevende broddveps (Hymenoptera, Aculeata). Habitatet er i tilbakegang pga gjengroing, hogst i forekomstarealet og veiutbygging forekomstarealet og tap av blomsterenger.

Vurdering: Arten er sterkt truet (EN) med bakgrunn i begrenset forekomstareal kombinert med kraftig fragmentering, pågående nedgang i utbredelsesområde, forekomstareal, areal og kvalitet på habitatet. Artens kjente forekomstareal er 12 km2, mens estimert forekomstareal er 80 km2 (minimum 12 km2, maksimum 240 km2).

Bestanden er vurdert til kraftig fragmentert fordi over halvparten av individene antas å finnes i relativt små og isolerte delpopulasjoner. Artens spredning- og etableringspotensial er lite kjent. Pga. overnevnte påvirkningsfaktorer er både utbredelsesområde, forekomstareal, samt areal og kvalitet på habitatene under pågående reduksjon.

Konklusjon: Nepachys cardiacae er vurdert som sterkt truet (EN) fordi arten har et svært begrenset utbredelsesområde og forekomstareal der bestanden er kraftig fragmentert og habitatets kvalitet og antall lokaliteter er i tilbakegang. Arten ble i 2015 vurdert til VU, men den er i 2021 oppjustert til EN pga. mangel på nye funn og antagelse om kraftig fragmentering.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 21. februar 2022. Besøkt 21. februar 2022. 
  2. ^ a b Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Nepachys cardiacae som VU→EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]