Lady og Landstrykeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lady og Landstrykeren
orig. Lady and the Tramp
Nasjonalitet USA USA
Språk engelsk
Regissør Clyde Geronomi
Wilfred Jackson
Hamilton Luske
Manus Ward Greene (bok)
Erdman Penner
Joe Rinaldi
Ralph Wright
Don DaGradi
Joe Grant (konsept)
Produsent Walt Disney
Filmselskap Buena Vista Distribution
Utgitt USA 22. juni 1955
Storbritannia 29. august 1955
Italia 15. desember 1955
Norge 26. desember 1955
Lengde 75 min
Budsjett $4 000 000
Oppfølger Lady og Landstrykeren II – Fant på eventyr (2001)

Lady og Landstrykeren er en amerikansk animasjonsfilm fra 1955, produsert av Walt Disney Productions og delvis basert på boken Happy Dan, the whistling dog av Ward Greene.

Handling

Lady er en ung og veloppdragen cocker spaniel som lever lykkelig med sine eiere i et fint hus. Lady er vant med å få mye oppmerksomhet fra eierne sine og blir urolig når de begynner å oppføre seg annerledes. Noe har blitt viktigere og hun vet ikke hva. Hun forklarer situasjonen for sine to hunde-venner Jack og Trofast. De forteller henne at det ikke finnes noe å uroe seg over, Ladys eiere vener nemlig en baby! Men for en liten hund som Lady er det ikke lett å vite hva en baby er.

Landstrykeren er en tøff gatehund som elsker å leve i det frie, men han blir stadig jaget av hundefangeren. I en flukt fra ham havner han i det Landstrykeren kaller «snobbekvartalet». Han trasker inn i Ladys nabolag og hører hva Lady og hennes venner prater om. Han forteller Lady hva han mener at en baby er for noe og Ladys bekymring kommer tilbake.

Tiden går og plutselig har babyen kommet. Forsiktig tasser Lady fram for å se hva det er for noe som eierne hennes holder så kjært. Hun liker det hun ser og blir dermed vakthund for den lille guttebabyen.

Senere når eierne skal reise bort noen dager kommer tante Sara for å sitte barnevakt. Med seg har hun sine ekle katter, som lurer Lady i en knipe. Lady blir belagt med munnkurv og blir så skremt over hva som har hendt at hun rømmer fra huset. Hun havner i skumle avkroker og da blir Landstrykeren hennes redning. Han hjelper også finurlig Lady å bli kvitt munnkurven, og etterpå vandrer de gatelangs sammen. Landstrykeren byr Lady på romantisk middag hos Tony, og Lady og Landstrykeren blir kjærester.

Stemmer

Norske stemmer

Eksterne lenker