Mjødurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mjødurt
Mjødurt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Filipendula ulmaria
(L.) Maxim., 1879
Norsk(e) navn: mjødurt
Hører til: rosefamilien (Rosoideae),
rosefamilien (Rosaceae),
Rosales
Habitat: fuktig og næringsrik skogsgrunn
Utbredelse: Europa og vest i Asia

Mjødurt er en plante i rosefamilien. I Norge vokser den i hele landet, opp til vierbeltet.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Mjødurten er en nytteplante som har blitt brukt i fremstillingen av aspirin, og ble også ofte brukt for den behagelige duften og noe bakteriehemmende egenskaper i forbindelse med rengjøring. Spesielt har mjødurten blitt brukt i forbindelse med brygging av øl og mjød. Den brukes også som te: blad og blomster samles og tørkes, så forvelles. Man kan også lage saft på mjødurt: legg 40-50 kvaster med 2 sitroner, 1 kg sukker og 25 g vinsyre i en rustfritt kjele, hell over kokende vann til det står over blomstene. Dekk kaert og la det stå på en kjølig plass i 2-5 døgn.

Innholdsstoffer[rediger | rediger kilde]

Mjødurt inneholder garvestoffer, salicylaldehyd, metylsalicylat og C-vitamin.

Sitater[rediger | rediger kilde]

I Folk og flora skriver V. J. Brøndegaard i 1979 om mjødurt: «...unge blade og blomster giver en behagelig vinsmag til øl eller mjød».

I Urtekilden kan man lese: «Mjødurt har stor plass i kulturhistorien som en duftende plante. Tidligere var det vanlig å strø gulvene med hakket mjødurt på høytidsdager fordi den duftet så godt. John Gerard skrev i sin Herball 1597 «at lukten av den gjør mitt hjerte muntert og glad, og henrykker sansene». Linné brukte blant annet navnet «karört» om planten fordi man tidligere brukte den til å gni inn trefat og kar som det skulle brygges øl eller mjød i. Planten ble også brukt direkte som øl- og brennevinskrydder. Det var vanlig å skure trekar med mjødurt for å få dem så friske og velluktende som mulig.»

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Filipendula ulmaria – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Filipendula ulmaria – detaljert artsinformasjon
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.