Miniduliticola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Miniduliticola
Nomenklatur
Miniduliticola
Kazantsev, 2003
Populærnavn
rødvinger[1]
(maskebiller), "trilobittlarver"
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieBløtvinger og lysbiller
FamilieRødvinger
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: regnskog
Utbredelse: Sørøst-Asia
Inndelt i

Miniduliticola er en slekt av biller i familien rødvinger. Denne slekten er best kjent for de store og oppsiktvekkende larvene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store, avlange biller. De voksne hannene er middelsstore, gjerne gulbrune på farge, antennene lange med lange utskudd på hver ledd. De er nokså myke og kan overflatisk minne om bløtvinger. Larvene og de voksne hunnene er mer oppsiktsvekkende, opptil 8 centimeter lange. Hunnene er neoteniske, det vil si at de beholder et larvelignende utseende hele livet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artene lever i tropisk regnskog, der larvene kan finnes på skogbunnen.

Trilobitt-larver[rediger | rediger kilde]

I underfamilien Dulticolinae, som lever i regnskoger i Sørøst-Asia (de er blant annet vanlige i Kinabalu nasjonalpark på Borneo), beholder hunnene sitt larve-utseende hele livet, såkalte larviforme hunner. Disse vokser seg betydelig større enn "normale" rødvinger og kan bli opptil 8 cm lange. Både larvene og de voksne hunnene har en svak likhet med de utdødde trilobittene, og navnet "trilobittlarver" brukes derfor både om larver og voksne hunner i denne gruppen. De er langstrakte og noe flate. Det lille hodet er fullstendig skjult under den fremste ryggplaten (pronotum). De tre brystsegmentene (thorax) bærer store, brede, mer eller mindre trekantede ryggplater. Bakkroppsleddene (abdomen) er korte og brede, harde, og hvert ledd bærer en pigg på siden. Disse interessante insektene nevnes som en turistattraksjon ved økoturisme til Borneos regnskoger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt på Borneo (Sabah).

Systematisk oversikt[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 26. oktober 2020. Besøkt 26. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]