Dulticolinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dulticolinae
Hunn av en Duliticola
Nomenklatur
Dulticolinae
Kazantsev, 2003
Populærnavn
Trilobittbiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieRødvinger
Økologi
Antall arter: ? i verden
ikke i Norge
Utbredelse: Asia, ?
Inndelt i
  • se artikkeltekst

Dulticolinae er en delgruppe underfamilie av biller blant rødvingene. De lever i regnskoger i Sørøst-Asia. De er vanlige, blant annet i Kinabalu nasjonalpark på Borneo. Larvene og de larvelignende hunnene har et svært spesielt utseende og omtales som trilobitt-larver. Disse dyrene er nevnt som en mulig turistattraksjon ved økoturisme til Borneos regnskoger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dulticolinae er langstrakte og noe flate biller med rødlige dekkvinger. Det lille hodet er fullstendig skjult under den fremste ryggplaten (pronotum). De tre brystsegmentene (thorax) bærer store, brede, mer eller mindre trekantede ryggplater. Bakkroppsleddene (abdomen) er korte og brede, harde, og hvert ledd bærer en pigg på siden.

Hunnene beholder sitt larve-utseende hele livet og er såkalte larviforme hunner. Disse vokser seg betydelig større enn «normale» rødvinger og kan bli opptil 8 cm lange. Både larvene og de voksne hunnene har en svak likhet med de utdødde trilobittene, og navnet «trilobittlarver» brukes derfor både om larver og voksne hunner i denne gruppen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

OBS ... ufullstendig liste ...

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kazantsev, S. 2003. A generic review of Duliticolinae, new subfamily (Coleoptera: Lycidae). Elytron (Barcelona), 16: side 5-21.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]