Max Adler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Max Adler
Født 15. januar 1873
Wien, Østerrike
Død 28. juni 1937 (64 år)
Yrke Politiker, filosof og professor

Max Adler (født 15. januar 1873 i Wien, død 28. juni 1937) var en østerriksk politiker og filosof. Adler var professor i filosofi og en ledende personlighet innen austromarxismen.

Adler var aktiv i det sosialdemokratiske partiet SDAP i Østerrike, hvor han stod på venstresiden. Han var blant dem som sterkest kritiserte det flertallet i parlamentsgruppen til det tyske sosialdemokratiske partiet som støttet krigføringen under den første verdenskrigen. Adlers arbeid med filosofi gikk på å prøve å slå sammen kantiansk tilstandsanalyse med den marxistiske samfunnsteorien. Med dette stod han i motsetning til dem som mente seg å være ortodokse marxister, som Karl Kautsky og Vladimir Lenin.

Han arbeidet også med marxistisk statsteori og forholdet mellom politisk og sosialt demokrati. Det sosiale demokratiet får man først i det klasseløse samfunnet mente Adler. Andre former for demokrati er bare politisk, og derfor fremdeles en form for klasseherredømme, eller klassediktatur. Adler var derfor heller ikke redd for benevningen «proletariatets diktatur», selv om han tok avstand fra bolsjevikenes misbruk av benevnelsen. En annen ledende austromarxist, hans nære venn Otto Bauer, ville for øvrig ikke bruke uttrykket fordi det så lett ble misforstått.

Bauer fikk flertall på kongressen i Linz i 1926, da blant annet spørsmålet om «proletariatets diktatur» og demokrati ble drøftet. SDAPs Linz–program fra 1926 er elles navngitt som et klart uttrykk for austromarxistenes venstresosialistiske syn.