Maurice Bavaud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Maurice Bavaud

Maurice Bavaud (født 15. januar 1916 i Neuchâtel i Sveits, henrettet 14. mai 1941 i Plötzenseefengselet i Tyskland) forsøkte i 1938 å skyte Adolf Hitler.

Den sveitsiske katolske prestestudenten Maurice Bavaud ville skyte Hitler høsten 1938 i München, i forbindelse med den årlige minnemarsjen på årsdagen for ølkjellerkuppet. Han hadde i ukevis reist frem og tilbake i Tyskland for å komme på skuddhold, enn i München, enn i Berchtesgaden, enn i Berlin. Nærmest kom han i München.

Han utgav seg for å være begeistet nazist for å få plass på ærestribunen. Han hadde en pistol i lommen, og hadde prøvd å øve opp sin treffsikkerhet ved skyteøvelser på avsondrede steder i ukene forut. Men Bavaud kom ikke på skuddhold; da Hitler kom forbi, hondt han seg helt på motsatt side av gaten. Dessuten var siktelinjen forstyrret av folk som hadde løftet armene og strukket dem ut til «Heil Hitler»-hilsen.

Også de neste dagene forsøkte Bavaud å komme seg i posisjon, men det gikk ikke. Han gav opp og tok toget mot Paris. Men ettersom han nå var pengelens, prøvde han å reise uten billett. Han ble knepet, og særlig på grunn av funnet av pistolen som han ikke hadde kvittet seg med og med skriv som han hadde med seg, ble han overtatt til Gestapo. Under tortur fortalte han om sine mislykkede attentatplaner.

Sveitseren hadde dratt hjem på vanlig ferie fra misjonspresteseminaret han studerte ved i Frankrike, men istedet for å vende tilbake dit ved semesterstart hadde han reist til Tyskland. Under forhørene oppgav han at han så på Hitler som en fare for menneskeheten, og dessuten ville avverge den trussel Hitler representerte særlig mot Sveits' uavhengighet og den tyske katolske kirkes frihet.

Det sveitsiske diplomati lot ham i stikken. Den sveitsiske ambassadør Hans Fröhlicher i Berlin fordømte Bavauds attentatplaner som avskyelige.

Bavaud ble dømt til døden, og ført til guillotinen i 1941.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roger Moorhouse: Killing Hitler: The Third Reich and the Plots against the Führer, London: Vintage Books, 2007