Liste over musikkterminologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over musikkterminologi det er vanlig å støte på i noter.

Innhold
Top  A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Referanser 

A[rediger | rediger kilde]

  • a cappella – sang uten akkompagnement
  • accelerando – gradvis økning i tempo
  • accentato – med ettertrykk
  • Acciaccatura – en ”fornote” som består av en akkordfremmed tone uten rytmisk verdi. Angis som en liten note med en skråstrek gjennom notehalsen. bilde
  • adagietto – ganske langsomt
  • adagio – rolig, langsom
  • ad libitum, ad lib – latin etter sinnet, fri oppføring
  • agogik – grunnelement som gjør en musikalsk tolkning individuell
  • al fine – til slutten
  • al segno – til tegnet
  • alla breve – angir at taktarten telles i halvnoter
  • allargando – bredere, noe langsommere
  • allegretto – ganske livlig
  • allegro – livlig, hurtig
  • alt (stemme) – den nest høyeste standard vokalstemme
  • am steg (Ty. ved stolen) – buen føres ved strengestolen på et strykeinstrument, tilsvarer it. sul ponticello
  • amoroso – med kjærlighet
  • apassionato – med følelse
  • appogiatura – en ”fornote” som tar noe av hovednotens verdi. Angis som en mindre note. bilde
  • a prima vista – å spille eller synge «fra bladet» uten forkunnskap om noten
  • arco (It. bue) – å spille med bue på et strengeinstrument (i motsetning til pizzicato; å plukke på strengene)
  • arie – solosang, vanligvis uten akkompagnement
  • arietta – en kort aria
  • arioso – som en aria, melodiøst
  • assai – meget, f.eks. allegro assai – meget livlig
  • arpeggio (It. som på harpe) – en akkord som spilles ”brutt” som en serie av toner, som regel fra den laveste til den høyeste
  • a tempo – i tempo, angir ofte at man skal gå tilbake til det foregående tempoet etter accellerando eller ritardando
  • attacca – to satser som henger sammen uten pause

B[rediger | rediger kilde]

  • baryton – vokalstemme mellom tenor og bass
  • bass (Lat. dyp) – 1) Den laveste standard vokalstemme i et kor. 2) Forkortet taleform av bassgitar eller kontrabass, også brukt om tuba. 3) Den delen av notene som spilles eller synges av bass-stemme eller -instrument. 4) Prefiks for dype varianter av instrumenter (for eksempel bassklarinett.
  • basso continuo – basstemme i barokkmusikk
  • basso ostinato – (It. sta) kort basstema som gjentas
  • bel canto – en vokalteknikk

C[rediger | rediger kilde]

  • cadenza – kadens (avslutning)
  • calando – avtagende (i hastighet og styrke)
  • cantabile – sangbart
  • capo – (It. begynnelse), på en sats eller et stykke
  • cessura, caesura, – cessur: stopp, pustepause
  • coda – (it. hale), siste delen av et musikkstykke
  • colla parte – med solostemmen/solisten
  • colla voce – med stemmen
  • col legno – (it. med treet), man slår på strengene på et strykeinstrument med med treverket i buen
  • col pugno – med knyttneven
  • come prima – som første gang
  • comodo – bekvemt, f.eks. allegro comodo
  • con amore – med kjærlighet
  • con brio – med varme
  • con fuoco – ildfullt
  • con moto – med bevegelse
  • con sordino – med demper
  • coperta – (it. tildekket), f. eks. En pauke dekket med en filtduk
  • crescendo – (it. Voksende) sterkere

D[rediger | rediger kilde]

  • da capo – fra begynnelsen, forkortes med d.c.
  • da capo al fine – fra begynnelse til slutt (ofte til et punkt merket fine)
  • da capo al segno – fra begynnelsen til tegnet
  • D.S., dal segno – fra tegnet
  • decrescendo – avtagende (samme som diminuendo)
  • diminuendo – avtagende i styrke
  • divisi – angir at en gruppe instrumenter som vanligvis spiller samme stemme skal deles opp.
  • dolce – mykt
  • dolcissimo – meget mykt
  • doloroso – sørgelig
  • dur – betegnelsen på en (diatonisk) skala
  • durata – varighet; lengden på et stykke (angis ofte i minutter)
  • dux – et tema i en fuge

E[rediger | rediger kilde]

  • eroico – heroisk
  • espressivo (espr.) – uttrykksfullt

F[rediger | rediger kilde]

  • fermata, fermate – en tone eller pause som holdes lengre
  • fill – plass for musikeren for selv å spille en opptakt
  • fine – (it. slutt), angir slutten av et stykke
  • forte – sterkt (forkortes f)
  • fortissimo – meget sterkt (forkortes ff). Også fff – fortefortissimo brukes
  • fortepiano – sterkt og så umiddelbart svakt (forkortes fp)
  • forzando – se sforzando
  • fuge – flerstemmig frase der de forskjellige stemmene avløser hverandre med variasjoner av temaet
  • furioso – rasende

G[rediger | rediger kilde]

  • glissando – å gli mellom to toner (forkortes gliss.)
  • grandioso – storslått
  • grazioso – grasiøst

H[rediger | rediger kilde]

  • hauptstimme (ty) – hovedstemme; motsetningen er nebenstimme
  • hemiola (eng), fra gresk hemiolos: en og en halv) – En rytmisk aksentforskyvning innenfor tretakts musikk ved at to takter koples sammen til en større tretakt. F.eks. om seks fjerdelstoner aksentueres tre ganger over to 3/4-takter. Hemiola vises ikke i notebildet og må avgjøres ut fra sammenhengen. Et mulig eksempel på musikk med hemiola er gangar.[1]
  • homofoni (fra gresk homophōnía: lik klang) – er en betegnelse på en flerstemmig satsteknikk hvor en stemme fører og de andre stemmene er underordnet og nærmest danner akkorder. Motsatsen er polyfoni hvor flere melodilinjer framføres samtidig.

I[rediger | rediger kilde]

  • immer (ty. Alltid) – samme som sempre
  • in altissimo – en oktav opp

K[rediger | rediger kilde]

  • kantate – musikkstykke som synges (i motsetning til en sonate som spilles)

L[rediger | rediger kilde]

  • lamentando, lamentoso – klagende
  • larghetto – ganske langsomt, men ikke like langsomt som largo
  • largo – bredt og langsomt tempo
  • legato – en frase spilles sammenhengende. Motsatt av staccatto
  • loco – (på) plass, (i) posisjon, angir at toner skal spilles i den oktav de er notert. Brukes for å oppheve f.eks en oktaveringsanvisning (8:va)

M[rediger | rediger kilde]

  • ma – it. men
  • ma non troppo – men ikke for mye
  • maestoso – majestetisk
  • main droite, m.d., MD – (fr. høyre hånd) spilles med høyre hånd
  • main gauche, m.g., MG, – (fr. venstre hånd) spilles med høyre hånd
  • mano destra – spilles med høyre hånd
  • mano sinistra – spilles med venstre hånd
  • marcato – markert, hver tone spilles som den var aksentuert (fremhevet)
  • meno – mindre
  • menuett – satsbetegnelse. Egentlig en en gammel fransk dans fra 1600-tallet. Går i 3/4-takt
  • moderato – moderat, tempoangivelse mellom andante og allegro. Brukes ofte i kombinasjon, f.eks allegro moderato
  • molto – it. mye
  • moll – betegnelsen på en (diatonisk) skala
  • morendo – bortdøende
  • moto – (it. bevegelse), oftest i con moto – bevegelig

N[rediger | rediger kilde]

  • naturale – naturlig, brukes oftest for å oppheve spesielle spillemåter, f.eks for å gå tilbake fra sul ponticello

O[rediger | rediger kilde]

  • ossia (It. eller, i stedet for) – markerer et alternativ til en takt eller passasje
  • ottava (it. oktav) – som i ottava basso, en oktav dypere
  • ouverture – åpning eller forspill

P[rediger | rediger kilde]

  • passionato – pasjonert, med innlevelse
  • pastorale – i pastoral stil, stille og enkelt
  • pesante – tungt
  • peu à peu –litt om gangen
  • piano (p) – mykt, svakt. Også pianissimo (pp) – meget svakt og pianopianissimo (ppp) osv. brukes
  • più – (it. Mer), f.eks più mosso, mer bevegelig
  • pizzicato – Å spille et strykeinstrument ved å plukke på strengene. Forkortes pizz.
  • poco – it. lite
  • poco a poco – litt etter litt
  • poi – deretter, f.eks i crescendo poi subito piano – sterkere og deretter plutselig svakt
  • portamento – 1) glidende mellom noter, tilsvarer glissando 2) Et artikuleringsmetode på piano som tilsvarer portato
  • portato – mellomting mellom staccato og legato
  • presto – meget hurtig
  • prestissimo – så hurtig som mulig
  • prime volta – første gangen (ved en repetisjon)
  • primo, prima – første

Q[rediger | rediger kilde]

  • quasi (It. nesten) – f.eks quasi recitative; som et resitativ

R[rediger | rediger kilde]

  • rallentando – langsommere tempo (som oftest det samme som ritardando)
  • rapido (It.) – hurtig
  • rasch (Ty.) – hurtig
  • religioso – religiøst
  • repente – plutselig
  • restez (Fr.) – bli i ro (på en note eller streng)
  • rinforzando (rf) – forsterket (noen ganger som et plutselig crescendo, men som oftest for en enkelt note)
  • risoluto – resolutt
  • ritardando – langsommere (forkortes ritard. eller rit. )
  • ritenuto – tilbakeholdt, langsommere (mer kortvarig enn ritardando – brukes noen ganger på en enkelt note) Forkortes riten. eller rit.
  • rolled chord – samme som arpeggiato
  • roulade (Fr. rullende) – en kontinuerlig frase
  • rubato – rytmisk fleksibelt tempo
  • ruvido – omtrentlig, grovt, røft

S[rediger | rediger kilde]

  • saltando – la buen sprette på strengene
  • sanft (Ty.) – forsiktig
  • sats – en mindre, avsluttet del av et større verk i flere deler
  • scherzando, scherzoso – lekent
  • scherzo (It. en spøk) – lekende sats, vanligvis i ¾ tempo
  • schnell (Ty.) – hurtig
  • schneller (Ty.) – hurtigere
  • scordatura – ute av takt
  • secco (eller sec) – tørr
  • segno – tegn, vanligvis Dal Segno (fra tegnet; å returnere til et tegn markert med Segno)
  • segue – videre til neste del uten pause
  • sehr (Ty.) – veldig
  • semplice – enkelt
  • sempre – alltid
  • senza – uten
  • senza misura – fritt tempo
  • senza sordina – uten demper (sordin eller dempepedal)
  • serioso – alvorlig
  • sforzando – en plutselig høy frase (forkortes sfz)
  • silenzio – stillhet
  • simile – lignende
  • slargando, slentando – langsommere
  • smorzando – utdøende (forkortes smorz.)
  • soave – jevnt, mykt
  • solenne – ærlig, edruelig
  • solo – alene. Ett enkelt instrument eller én stemme
  • sonate – musikkstykke som spilles (i motsetning til en kantate som synges)
  • sonatina – en liten sonate
  • sonore – tung eller dyp
  • sordina, sordin – en anordning for å dempe lyd fra instrumenter (pedal på piano, en trakt eller muffe i åpningen på et blåseinstrument osv)
  • sopran(o) – den høyeste av vokalstemmene i et kor. Brukes også om lyse instrumenter i et orkester.
  • sospirando – sukkende
  • sostenuto – utholdt, forlenget
  • sotto voce – med «dempet stemme»; mykt og dempet, som om du skal fortelle noe hemmelig
  • spiccato – tydelig, med tonene klart avdelt
  • spiritoso – inspirert
  • staccato – gjøre noten kort med plutselig avslutning. Angis med en prikk over hver note
  • stanza – et vers i en sang
  • strepitoso – støyende
  • stretto (It. trang, smal) – 1) Overlappende temaer i en fuge 2) Avlutningsdel (klimaks) i en opera
  • subito – plutselig
  • suite – sammenstilling av musikkstykker med og uten dansekarakter
  • sul ponticello – buen føres ved strengestolen på et strykeinstrument (samme som ”am steg”)
  • symfoni – musikalsk komposisjon for orkester i flere satser

T[rediger | rediger kilde]

  • tacet – stille
  • tempo – den grunnleggende hastigheten på et musikkstykke
  • tempo di marciatempo som i en marsj
  • tempo di valsetempo som i en vals
  • tempo giusto – i fast tempo
  • tempo primo (også tempo uno, tempo I) – tilbake til originalt tempo
  • teneramente – følsomt
  • tenerezza – følsomhet
  • tenor – den nest laveste standard vokalstemme
  • tenuto – utholdt. En tone som holdes litt lenger enn vanlig.
  • tranquillo – rolig, fredfullt
  • tremolo – skjelvende
  • troppo – for mye. Vanligvis brukt som “non troppo”; ikke for mye.
  • tutti – alle. Brukes i noter for å angi en start for alle stemmer eller instrumenter.

U[rediger | rediger kilde]

  • una corda – en streng
  • un poco – litt
  • unisono – unisont. Alle stemmer eller instrumenter på samme tone(r)

V[rediger | rediger kilde]

  • veloce – med hastighet
  • velocissimo – så hurtig som mulig
  • vibrato – vibrerende. En mer eller mindre hurtig variasjon i styrke
  • vittorioso – seirende
  • virtuoso – virtuost. Fremføres med stor kunstnerisk innlevelse
  • vivo – livlig
  • vivace – meget livlig
  • vivacissimo – svært livlig
  • voce – vokalt
  • volante – flygende
  • V.S. (volti subito) – snu (bladet) hurtig.

W[rediger | rediger kilde]

  • wenig (Ty.) – Litt. Ikke for mye

Z[rediger | rediger kilde]

  • Zählzeit (Ty.) – Slag
  • zart (Ty.) – mykt
  • Zartheit (Ty.) – mykhet
  • zärtlich (Ty.) – mykt
  • Zeichen (Ty.) – tegn
  • zelo, zeloso, zelosamente – sjalu, sjalusi
  • ziehen (Ty.) – trekkes ut
  • zitternd (Ty.) – Skjelvende
  • zögernd (Ty.) – Tvilende, avventende

Referanser[rediger | rediger kilde]