Liste over kriger Burma har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Moderne kriger[rediger | rediger kilde]

Unionen Burma og Myanmar (siden 1948)[1][rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Den indre konflikten i Burma
(1948–)
Burma Militærjuntaen Burma Opposisjonelle: Pågår
  • Pågående borgerkrigstilstand i Burma
  • Våpenhvile erklæt i 2012
Guomindang-invasjonen av Burma
(1950–1961)[2]
Flag of Burma (1948-1974).svg Burma
Kina Kina
Flag of the Republic of China.svg Guomindang Seier
  • Guomindang ble drevet ut i 1961

Historiske kriger[rediger | rediger kilde]

Pagan-dynastiet (849-1287)[rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Mongolinvasjonen av Burma (1277-87) Pagan-dynastiet Yuan-dynastiet Tap
  • Burma underlegges Yuán; Pagan blir oppløst

Ava (1364-1555) og Hanthawaddy (1287-1539)[rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Førtiårskrigen (1385-1424) Ava med allierte Hanthawaddy Pegu med allierte Ingen seier

Taungoo-dynastiet (1486-1752)[rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Taungoos gjenforeningskriger (15.-16. århundre) Taungoo-dynastiet Andre burmesiske kongedømmer Seier
  • Alle burmesiske kongedømmer med unntak av Arakan erobres av Taungoo.
Taungoo–Hanthawaddy-krigen (1535-1541 - del av krigen over) Taungoo-dynastiet Hanthawaddy Pegu med allierte Seier til Taungoo
Taungoos erobringskriger (16. århundre) Taungoo-dynastiet Lan Xang
Siam
Shan-statene
Ava
Diverse andre
Seier til Taungoo
  • Store deler av det vestre og sentrale Indokina erobres
Den burmesisk-siamesiske krigen i 1548-9 Taungoo-dynastiet Flag of Thailand (Ayutthaya period).svg Kongedømmet Ayutthaya Tap
Den burmesisk-siamesiske krigen i 1584-1605 Taungoo-dynastiet Flag of Thailand (Ayutthaya period).svg Kongedømmet Ayutthaya Tap
Kriger mot portugiserne og burmesiske fiender (~1599-1613) Taungoo-dynastiet Flag Portugal (1616).svg Portugal
Arakan
Andre
Tap
  • Taungoo mister store områder
  • Portugiserne beseiret i 1614
Qings ekspedisjon mot Zhu Youlang (1662) Qing-dynastiet Míng-lojalister[3] Seier til Qing
  • Det sørlige Míng blir endelig beseiret
Den burmesiske borgerkrig (1740-57) Taungoo-dynastiet Burmesiske motstandere Konbaung-dynastiet opprettes

Konbaung-dynastiet (1752-1885)[rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Diverse burmesisk-siamesiske kriger
(1760, 1767, 1770, 1776, 1792–1793, 1804, 1808–1811 og 1852–1854)
Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Flag of Thailand (1782).svg Rattanakosin-riket (Siam) Uavgjort
Den kinesisk-burmesiske krig
(1765–1769)
Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet ManZhow 8Flag Yellow.jpg Qing-dynastiet Militær seier
  • Fire kinesiske ekspedisjoner slått tilbake
  • Kineserne regnet utfallet som en politisk seier
  • Burma blir svekket til fordel for Siam
Nihærskrigen
(1785-7)
Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Flag of Thailand (1782).svg Rattanakosin-riket (Siam) Tap
  • Den burmesiske invasjonen ble slått tilbake
Det arakanesiske opprøret
(1811-5)
Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Rohingya-opprørere Seier
  • Opprøret slått ned
Den burmesiske invasjonen av Assam (1817-26) Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Ahom Seier
  • Burma okkuperer Ahom. Den første anglo-burmesiske krig.
Den første anglo-burmesiske krig
(1824–1826)
Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Flag of the British East India Company (1801).svg Det britiske Ostindiske kompani Tap
  • Burma må avstå Assam, Manipur, Arakan og Tenasserim til Storbritannia
  • Burma måtte betale en million pund i krigserstatning
Den andre anglo-burmesiske krig
(1852–1854)
Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Storbritannia Storbritannia Tap
  • Storbritannia annekterer Nedre Burma
Den andre anglo-burmesiske krig
(1885)
Flag of the Alaungpaya Dynasty of Myanmar.svg Konbaung-dynastiet Storbritannia Storbritannia Tap

Kolonitiden (1824-1928)[rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Felttoget i Burma
(1942–1945)
(Var en del av Andre verdenskrig)
Japan Japan

Thailand Thailand
Flag of Azad Hind.svg Azad Hind
Flag of Burma 1943.svg Staten Burma

Storbritannia Storbritannia

Britisk Indias flagg Britisk India
Flag of British Burma (1937-1948).svg Britisk Burma
Republikken Kina Republikken Kina
USA USA

Alliert seier
  • Britene gjenerobrer Burma
  1. ^ Konfliktene mellom den burmesiske regjeringen og forskjellige minoritetsgrupper siden 1948 og også motstand mot militærregimet fra 1988 og fram til i dag blir ofte sammen referert til som den indre konflikten i Burma
  2. ^ Relatert med den kinesiske borgerkrig, hvor kommunistenes seier førte til at en nasjonalistisk hær baserte seg i Burma
  3. ^ Taungoo støttet tidvis begge sider militært.