Liste over kriger Vietnam har deltatt i (etter 1940)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Denne listen er laget for å vise hvilke kriger Vietnam har vært delaktig i fra og med andre verdenskrig.

Vietnams kriger 1940–1989[rediger | rediger kilde]

Krig Vietnam
og allierte
Motparten Resultat
Andre verdenskrig i Indokina
(1940–1945)[f 1]
Nord-Vietnams flagg Viet Minh Japan Japan
Flag of the Empire of Vietnam (1945).svg Kollaboratører
Seier (til Viet Minh)
Den første indokinesiske krig
(1945–1954)[f 2]
Nord-Vietnams flagg Viet Minh
Laos Pathet Lao
Folkerepublikken Kampucheas flagg Khmer Issarak
Folkerepublikken Kampucheas flagg UIF
Frankrike Frankrike
Sør-Vietnams flagg Staten Vietnam
Storbritannia Storbritannia
Britisk India Britisk India
Seier (til Viet Minh)
Vietnamkrigen
(1959–1975)[f 3]
Vietnam Nord-Vietnam
Viet Cong FNL
Demokratisk Kampucheas flagg Røde Khmer
Laos Pathet Lao
Nord-Korea Nord-Korea
Sør-Vietnams flagg Sør-Vietnam
Flag of the United States (Pantone).svg USA
Sør-Korea Sør-Korea
Thailand Thailand
Australia Australia
New Zealand New Zealand
Filippinenes flagg Filippinene
Laos Laos
Kambodsja Kambodsja
Seier (til Nord-Vietnam)
  • Fredsavtale i 1973 og USA trakk seg ut
  • Nord-Vietnam erobret hele landet i 1975
  • Pathet Lao tar makta i Laos
  • Røde Khmer tar makta i Kambodsja
  • Vietnamesisk hegemoni i Indokina
  • Mellom 2 og 4 millioner mennesker drept
Den kambodsjansk-vietnamesiske krig
(1975–1989)[f 4]
Vietnam Vietnam
Folkerepublikken Kampucheas flagg Folkerepublikken Kampuchea
Folkerepublikken Kampucheas flagg FUNSK
Demokratisk Kampucheas flagg Røde Khmer
Kambodsja KPNLF
Kambodsja ANS
Seier
Den sino-vietnamesiske krig
(1979)[f 5]
Vietnam Vietnam Kina Kina Begge sider hevdet seier
  • Kinesisk tilbaketrekning

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Inkluderte også en kort krig mellom Thailand og Frankrike.
  2. ^ Den offisielle startsdatoen for krigen forblir den 19. desember 1946, når Frankrike tok Hanoi. Konflikten begynte imidlertid allerede i september 1945, da britiske tropper tok kontroll over Saigon under Operasjon Masterdom, og vedvarte sammenhengende helt frem til det offisielle krigsutbruddet i 1946. Konflikten om Haiphong, som begynte den 3. mars 1946 og varte helt til 1947, førte også til økt spenning mellom Frankrike og Kina.
  3. ^ Nord-Vietnams deltakelse uteble inntil 1959. Inkluderte også borgerkrigen i Laos, Nord-Vietnams invasjon av Laos og borgerkrigen i Kambodsja. Startdatoen forblir en gråsone, men det var den 26. september 1959 det første slaget mellom Viet Cong og Sør-Vietnams hær fant sted; Origins of the Insurgency in South Vietnam, 1954–1960 The Pentagon Papers (Gravel Edition), Volume 1, Chapter 5, (Boston: Beacon Press, 1971), Section 3, pp. 314–346; International Relations Department, Mount Holyoke College.
    Krigen ble fulgt av separate opprør i Vietnam og Laos; se FULRO-geriljaens opprør og Hmong-konflikten i Laos.
  4. ^ Små-skala grensekonflikt til 1978. Involverte også Thailand fra 1979 under begrensede grensetrefninger som fortsatte sporadisk frem til 1988; se Vietnams grenseovertredelser i Thailand.
  5. ^ Fortsatte i form av en lavintensitets grensekonflikt frem til 1990; se Den sino-vietnamesiske grensekonflikten

Se også[rediger | rediger kilde]