Liste over generalguvernører på Filippinene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over generalguvernører på Filippinene

Den korrekte betegnelsen generalguvernør ble brukt om guvernøren for hele det filippinske øyriket, som i det meste av den aktuelle perioden omfattet også Ladronene (i dag: Marianas med Guam og Carolinas). De hadde residens i Manila. Ordet guvernør ble ofte brukt også, men er strengt tatt heller en betegnelse på guvernøren av en provins.

Spania etablerte seg som kolonialmakt på Filippinene fra sent 1500-tall, og beholdt denne posisjonen, med et kort avbrudd 176567, til landet måtte gi tapt i 1898 under den filippinske revolusjon og den spansk-amerikanske krig.

De aller fleste generalguvernørene i denne perioden var født i Spania; noen ganske få var spaniere født annetsteds. Der konsulterte kilder ikke oppgir fødeland, er det likevel å formode at Spania er det rette.

Storbritannia hadde kontrollen på Filippinene fra 1762 til 1764. Men dette ble ikke akseptert av alle, og spanske insulares med Spania i ryggen etablerte en ny hovedstad i Bacolor i provinsen Pampanga der de hadde sin egen generalguvernør.

De forente stater kjøpte Filippinene fra Spania den 10. desember 1898, men måtte først erobre landet og kjempe mot den filippinske selvstendige republikkens militære styrker i den filippinsk-amerikanske krig før den første guvernøren/generalguvernøren kunne utnevnes. I den første fasen av krigen ble myndighet over de amerikanskskontrollerte deler av det filippinske samfunn utøvet av militærguvernører. Den første sivile guvernøren ble den senere amerikanske president William Howard Taft. Da Filippinene ble et samvelde under USA i 1935 fikk landet sin egen president.

Japan invaderte Filippinene sent 1941, og etablerte etter felttoget et regime ledet av militærguvernører. De er medtatt selv om japanerne også innsatte en marionettpresident, ettersom det var militærguvernøren som hadde den reelle makt.

Første spanske periode (1565-1762)[rediger | rediger kilde]

  • Miguel Lopez de Legazpi (1565–1572), født i Spania
  • Guido de Labezares (1572–1575), født i Spania
  • Francisco de Sande (1575–1580), født i Spania
  • Gonzalo Ronquillo de Peñalosa (1580–1583), født i Spania
  • Diego Ronquillo (1583–1584), født i Spania
  • Santiago de Vera (1584–1590), født i Spania
  • Gomez Perez Dasmariñas (1590–1593), født i Spania
  • Pedro de Rojas (1593), født i Spania
  • Luis Perez Dasmariñas (1593–1596), født i Spania
  • Francisco de Tello de Guzmán (1596–1602), født i Spania
  • Pedro Bravo de Acuña (1602–1606), født i Spania
  • (vakans)
  • Rodrigo de Vivero (1608–1609), født i Spania
  • Juan de Silva (1609–1616), født i Spania
  • (vakans)
  • Alonso Fajardo y Tenza (1618–1624), født i Spania
  • (vakans)
  • Fernando de Silva (1625–1626), født i Spania
  • Juan Niño de Tabora (1626–1632), født i Spania
  • (vakans)
  • Juan Cerezo de Salamanca (1633–1635), født i Spania
  • Sebastian Hurtado de Corcuera (1635–1644), født i Spania
  • Diego Fajardo Chacón (1644–1653)
  • Sabiniano Manrique de Lara (1653–1663), født i Spania
  • Diego de Salcedo (1663–1668), spanjol født i Brussel (dagens Belgia)
  • Juan Manuel de la Peña Bonifaz (1668–1669)
  • Manuel de Leon (1669–1677), født i Spania
  • (vakans)
  • Juan de Vargas Hurtado (1678–1684), født i Spania
  • Gabriel de Curuzealegui y Arriola (1684–1689)
  • (vakans)
  • Fausto Cruzat y Gongora (1690–1701), født i Spania
  • Domingo Zabálburu de Echevarri (1701–1709), født i Spania
  • Martin de Urzua y Arismendi (1709–1715), født i Spania
  • (vakans)
  • Fernando Manuel de Bustillo Bustamente y Rueda (1717–1719)
  • Francisco de la Cuesta (1719–1721), født i Spania
  • Toribio José Cosío y Campo (1721–1729), født i Spania
  • Fernando Valdés y Tamon (1729–1739)
  • Gaspar de la Torre (1739–1745), spanjol født i Flandern (dagens Belgia)
  • Juan de Arrechederra (1745–1750), født i Caracas (dagens Venezuela)
  • José Francisco de Obando y Solís (1750–1754), født i Spania
  • Pedro Manuel de Arandía Santisteban (1754–1759), født i Spania
  • Miguel Lino de Ezpeleta (1759–1761), født i Manila, Filippinene
  • Manuel Rojo (1761–1762), født i Mexico

Britisk intermezzo, to guvernører (1762-1764)[rediger | rediger kilde]

  • Manuel Rojo (1762–1764), født i Mexico, beholdt i embedet av britene
  • Simon de Anda y Salazar (første gang, 1762-1764 ), født i Spania, etablerer seg i Bacolor i Pampanga

Annen spanske periode (1764-1898)[rediger | rediger kilde]

  • Francisco Javier de la Torre (1764–1765)
  • José Raón (1765–1770), født i Spania
  • Simon de Anda y Salazar (annen gang, 1770-1776), født i Spania
  • Pedro de Sarrio (første gang, 1776-1778)
  • José Basco y Vargas (1778–1787), født i Spania
  • Pedro de Sarrio (annen gang, 1787-1788)
  • Félix Berenguer de Marquina (1788–1793)
  • Rafael María de Aguilar y Ponce de Leon (1793–1806)
  • Mariano Fernandez de Folgueras (første gang, 1806-1810), født i Spania
  • Manuel Gonzalez de Aguilar (1810–1813)
  • José Gardoqui Jaraveitia (1813–1816)
  • Mariano Fernandez de Folgueras (annen gang, 1810-1822), født i Spania
  • Juan Antonio Martínez (1822–1825), født i Spania
  • Mariano Ricafort Palacín y Ararca (1825–1830), født i Spania
  • Pascual Enrile y Alcedo (1830–1835), født i Spania
  • Gabriel de Torres (1835), født i Spania
  • Juan Cramér (1835), født i Spania
  • Pedro Antonio Salazar Castillo y Varona (1835–1837), født i Spania
  • Andrés García Camba (1837–1838)
  • Luis Lardizábal (1838–1841)
  • Marcelino de Oraá y Lecumberri (1841–1843), født i Spania
  • Francisco de Paula Alcalá de la Torre (1843–1844), født i Spania
  • Narciso Clavería y Zaldua (1844–1849), født i Spania
  • Antonio María Blanco (1849–1850)
  • Antonio de Urbistondo y Eguía (1850–1853), født i Spania
  • Ramon Montero y Blandino (første gang, 1853-1854)
  • Manuel Pavía y Lay (1854)
  • Ramon Montero y Blandino (annen gang, 1854)
  • Manuel Crespo y Cebrián (1854–1856), født i Spania
  • Ramon Montero y Blandino (tredje gang, 1856-1857)
  • Fernando Norzagaray y Escudero (1857–1860), født i Spania
  • Ramon María Solano y Llanderal (1860), født i Spania
  • (general MacCrohon) (utnevnt 1860, ikke tiltrådt, døde på vei til Filippinene), født i Spania
  • Juan Herrero Dávila (1860–1861), født i Spania
  • José Lemery é Ibassola Ney y González (1861–1862)
  • Salvador Valdés (1862)
  • Rafael de Echague y Berminghan (1862–1865), født i Spania
  • Joaquin del Solar é Ibáñez (første gang, 1865)
  • Juan de Lara é Irigoyen (1865–1866), født i Spania
  • José Laureano de Sanz y Posse (1866)
  • Antonio Osorio (1866)
  • Joaquin del Solar é Ibáñez (annen gang, 1866)
  • José de la Gándara y Navarro (1866–1869)
  • Manuel Maldonado (1869)
  • Carlos María de la Torre y Nava Cerrada (1869–1871), født i Spania
  • Rafael de Izquierdo y Gutierrez (1871–1873), født i Spania
  • Manuel Mac-Crohon (1873)
  • Juan Alaminos y Pe Vivar (1873–1874)
  • Manuel Blanco Valderrama (1874)
  • José Malcampo y Monje (1874–1877)
  • Domingo Moriones y Murillo (1877–1880), født i Spania
  • Rafael Rodríguez Arias (1880)
  • Fernando Primo de Rivera y Sobremonte (første gang, 1880-1883), født i Spania
  • Emilio Molíns (første gang, 1883)
  • Joaquín Jovellar (1883–1885), født i Spania
  • Emilio Molíns (annen gang, 1885)
  • Emilio Terreno y Perinat (1885–1885)
  • Antonio Molto (1888)
  • Federico Lobaton (1888)
  • Valeriano Weyler (1888–1891), født i Spania
  • Eulogio Despujol y Dusay (1891–1893), født i Spania
  • Federico Ochando (1893)
  • Ramon Blanco (1893–1896)
  • Camilo Polavieja y del Castillo (1896–1897), født i Spania
  • Jose de Lechambre (1897), født i Spania
  • Fernando Primo de Rivera y Sobremonte (annen gang, 1897-1898), født i Spania
  • Basilio Augustin (1898)
  • Fermín Jáudens (1898)
  • Francisco Rizzo (1898)
  • Diego de los Ríos (1898-1899, residerte i Iloilo)

Den amerikanske perioden (1899-1935)[rediger | rediger kilde]

Militærguvernører (1898-1901)[rediger | rediger kilde]

  • Wesley Merritt (1898), født i USA
  • Elwell Stephen Otis (1898–1900), født i USA
  • Arthur MacArthur (1900–1901), født i USA

Guvernører (1901-1905) og generalguvernører (1905-1936)[rediger | rediger kilde]

  • William Howard Taft (1901–1904), født i USA (med tittel guvernør)
  • Luke Edward Wright (1904–1906), født i USA (med tittel guvernør til november 1905, deretter generalguvernører)
  • Henry Clay Ide (1906), født i USA
  • James Francis Smith (1906–1907), født i USA
  • Newton W. Gilbert (1907–1908), født i USA
  • William Cameron Forbes (1908–1913), født i USA
  • Francis Burton Harrison (1913–1921), født i USA
  • Charles Yeater (1921), født i USA
  • Leonard Wood (1921–1927), født i USA
  • Eugene Allen Gilmore (første gang, 1927), født i USA
  • Henry L. Stimson (1927–1929), født i USA
  • Eugene Allen Gilmore (annen gang, 1929-1930), født i USA
  • Dwight Finley Davis (1930–1932), født i USA
  • Theodore Roosevelt jr. (1932–1933), født i USA
  • Frank Murphy (1933–1935), født i USA

Japanske militærguvernører (1942-1945)[rediger | rediger kilde]

  • Shizuichi Tanaka (1942–1943), født i Japan
  • Shigenori Kuroda (1943–1944), født i Japan
  • Tomoyuki Yamashita (1944–1945), født i Japan