Liste over Russlands statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over Russlands statsministre er en liste over statsministre (russisk: Председатель Правительства, Formann av regjeringen) og andre ledere av regjeringen i Russland.

I Russland er den utøvende makten delt mellom statsministeren som er regjeringssjef og presidenten som er statssjef. Presidenten utnevner statsministeren som må godkjennes av Statsdumaen. Statsministeren skal ta over presidentrollen i tilfelle presidenten dør eller går av.

I tsartiden utnevnte tsaren regjeringssjefen mens i sovjettiden var det formann av Folkekommissærenes Råd av USSR fram til 1946, og senere formann av Ministerrådet av USSR som var regjeringssjef.

Tsarens øverste rådgivere 1699–1709[rediger | rediger kilde]

# Regjeringstid Navn Levetid
1 16991706 Greve Fjodor Aleksejevitsj Golovkin 16501706
2 17061709 Greve Gavril Ivanovitsj Golovkin 16601734

Statens kanslere 1709–1804[rediger | rediger kilde]

# Regjeringstid Navn Levetid
1 1709−31. januar 1734 Greve Gavril Ivanovitsj Golovkin
(også første kabinettminister
fra 21. november 1731)
16601734
2 31. januar 1734−21. november 1740 Baron Heinrich Johann Friedrich von Ostermann
(Første kabinettminister)
16861747
3 21. november 1740−15. november 1742 Prins Aleksej Mikhailovitsj Tsjerkasskij 16801742
4 15. november 1742−26. februar 1758 Greve Aleksej Petrovitsj Bestuzjev-Rjumin 16931766
5 26. februar 1758−Mars 1765 Greve Mikhail Illarionovitsj Vorontsov 17141767
6 Mars 1765−9. april 1775 Prins Aleksandr Mikhailovitsj Golitsyn 17231807
7 9. mars 1775−13. april 1775 Greve Nikita Ivanovitsj Panin 17181783
8 13. april 17752. mai 1797 Greve Ivan Andrejevitsj Ostermann 17251811
9 2. mai 1797−17. april 1799 Greve Aleksandr Andrejevitsj Bezborodko 17471799
10 17. april 1799−6. oktober 1799 Viktor Pavlovitsj Kotsjubej 17681834
11 6. oktober 1799−18. november 1800 Greve Nikita Petrovitsj Panin 17701837
12 18. november 1800−4. mars 1801 Stepan Aleksejevitsj Kolytsjev 17461805
13 4. mars 1801−20. september 1802 Prins Aleksandr Borisovitsj Kurakin 17521818
14 20. september 1802−28. januar 1804 Greve Aleksandr Romanovitsj Vorontsov 17411805

Regjeringens talsmenn 1804–1864[rediger | rediger kilde]

# Regjeringstid Navn Levetid
Utenriksministre
1 28. januar 1804−29. juni 1806 Prins Adam Jerzy Czartoryski 17701861
2 29. juni 1806−11. september 1807 Andreas Eberhard Baron Budberg,
general von Bönninghausen
17501812
3 11. september 1807−13. januar 1810 Nikolaj Petrovitsj Rumjantsev 17511826
Tittel: Talsmann for Statsrådets samlingsmøter, og Talsmann for Minister-komitéen. Tsaren var den reelle formann, men brukte ikke tittelen
4 13. januar 1810−1. april 1812 Greve Nikolaj Petrovitsj Rumyantsev 17511826
5 10. april 1812−28. mai 1816 Nikolaj Ivanovitsj Saltykov 17361816
6 6. juni 1816−18. april 1827 Prins Pjotr Vasiljevitsj Lopukhin 17531827
7 11. mai 1827−15. juni 1834 Greve Viktor Pavlovitsj Kotsjubej 17681834
8 20. juli 1834−20. april 1838 Greve Nikolaj Nikolajevitsj Novosiltsov 17611838
9 21. april 1838−5. mars 1847 Ilarion Vasiljevitsj Vasiltsjikov 17771847
10 21. januar 1848−5. oktober 1848 Vasilij Vasiljevitsj (Greve Levasjov) 17831848
11 13. november 1848−17. april 1856 Aleksandr Ivanovitsj Tsjernysjov 17851857
12 17. april 1856−20. januar 1861 Aleksej Fjodorovitsj Orlov 17861861
13 20. januar 1861−2. mars 1864 Dmitrij Nikolajevitsj Bludov 17851864

Formenn av ministerkomitéen 1864–1905[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk
1 Pavel Pavlovitsj Gagarin
(1789–1872)
7. mars 1864 4. mars 1872
2 N.P.Ignatiev by Kustodiev.jpg Pavel Nikolayevitsj Ignatjev
(1797–1880)
9. mars 1872 1. januar 1880
3 Valuyev.jpg Pjotr Aleksandrovitsj Valujev
(1815–1890)
6. januar 1880 16. oktober 1881
4 Mikhail Khristoforovitsj Reytern
(1820–1890)
16. oktober 1881 11. januar 1887
5 Nikolaj Khristianovitsj Bunge
(1823–1895)
13. januar 1887 15. juni 1895
6 DurnovoIN.jpg Ivan Nikolajevitsj Durnovo
(1834–1903)
27. oktober 1895 11. juni 1903
7 Sergei Yulyevich Witte 1905.jpeg Sergej Juljevitsj Witte
(1849–1915)
29. august 1903 6. november 1905

Statsministre av Russland 1905–1917[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk
1 Sergei Yulyevich Witte 1905.jpeg Sergej Juljevitsj Witte
(1849–1915)
6. november 1905 5. mai 1906
2 Ivan Logginovitch Goremykin, c. 1906.jpg Ivan Logginovitsj Goremykin
(1839–1917)
5. mai 1906 21. juli 1906
3 Pyotr Stolypin LOC 07327.jpg Pjotr Arkadevitsj Stolypin
(1862–1911)
21. juli 1906 18. september 1911
4 Kokovtsov.jpg Vladimir Nikolajevitsj Kokovtsov
(1853–1943)
18. september 1911 12. februar 1914
Ivan Logginovitch Goremykin, c. 1906.jpg Ivan Logginovitsj Goremykin
(1839–1917)
(2. gang)
12. februar 1914 2. februar 1916
5 Shturmer.gif Boris Vladimirovitsj Sjtjurmer
(1848–1917)
2. februar 1916 23. november 1916
6 Aleksandr Fjodorovitsj Trepov
(1862–1928)
23. november 1916 9. januar 1917
7 Nikolai Dimitrievitch Golitsyn.jpg Prins Nikolaj Dmitrijevitsj Golitsyn
(1850–1925)
9. januar 1917 12. mars 1917
8 Georgy Lvov LOC 3c35383u.jpg Georgij Jevgenevitsj Lvov
(1861–1925)
15. mars 1917 23. mars 1917

Minister-formenn av den provisoriske regjering i 1917[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Parti
1 Georgy Lvov LOC 3c35383u.jpg Georgij Jevgenevitsj Lvov
(1861–1925)
23. mars 1917 21. juli 1917 KD
2 Aleksandr Fedorovich Kerensky.jpg Aleksandr Kerenskij
(1881–1970)
21. juli 1917 8. november 1917 PSR

Statsministre av den Russiske SFSR 1917–1991[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Parti
Formann av folkekommissærenes råd («Sovnarkom»)
1 Lenin CL.jpg Vladimir Ilitsj Lenin
(1870–1924)
8. november 1917 21. januar 1924 RCP
2 Alexejrykov.jpg Aleksej Ivanovitsj Rykov
(1881–1938)
2. februar 1924 18. mai 1929 AUCP
3 Sergej Ivanovitsj Syrtsov
(1893–1937)
18. mai 1929 3. november 1930 AUCP
4 Danil Jegorovitsj Sulimov
(1890–1937)
3. november 1930 22. juli 1937 AUCP
5 Bundesarchiv Bild 183-29921-0001, Bulganin, Nikolai Alexandrowitsch.jpg Nikolaj Bulganin
(1895–1975)
22. juli 1937 17. september 1938 AUCP
6 Vasilij Vasiljevitsj Vakhrusjev
(1902–1947)
17. september 1938 2. juni 1940 AUCP
7 Ivan Sergejevitsj Khokhlov
(1895–1973)
2. juni 1940 23. juni 1943 AUCP
8 Kossygin Glassboro.jpg Aleksej Nikolajevitsj Kosygin
(1904–1980)
23. juni 1943 23. mars 1946 AUCP
Formann av ministerrådet
8 Kossygin Glassboro.jpg Aleksej Nikolajevitsj Kosygin
(1904–1980)
23. mars 1946 23. mars 1946 AUCP
9 IN Rodionov 03.jpg Mikhail Nikolajevitsj Rodionov
(1907–1950)
23. mars 1946 9. mars 1949 AUCP
10 Boris Tsjernousov
(1908–1978)
9. mars 1949 20. oktober 1952 AUCP
11 Aleksandr Puzanov
(1906–1998)
20. oktober 1952 24. januar 1956 KPSS
12 Mikhail Aleksejevitsj Jasnov
(1906–1991)
24. januar 1956 19. desember 1957 KPSS
13 Frol Romanovitsj Kozlov
(1908–1965)
19. desember 1957 27. februar 1958 KPSS
14 Dmitrij Stepanovitsj Poljanskij
(1917–2001)
31. mars 1958 23. november 1962 KPSS
15 Gennadij Ivanovitsj Voronov
(1910–1994)
23. november 1962 23. juli 1971 KPSS
16 Aleksej Sjkolnikov
(1914–2003)
23. juli 1971 28. juli 1971 KPSS
17 Mikhail Solomentsev
(1913–2008)
28. juli 1971 24. juni 1983 KPSS
18 Vitalij Ivanovitsj Vorotnikov
(1926–)
24. juni 1983 3. oktober 1988 KPSS
19 Aleksandr Vlasov
(1932–2000)
3. oktober 1988 15. juni 1990 KPSS
20 Ivan Stepanovitsj Silajev
(1930–)
15. juni 1990 26. september 1991 KPSS
21 Oleg Ivanovitsj Lobov
(1937–)
(fungerende)
26. september 1991 6. november 1991 KPRF

Statsministre av den Russiske føderasjon 1991–[rediger | rediger kilde]

Russisk: Премьер-министры России (Prem'er-ministry Rossii)

# Navn Innsatt Avgikk Parti
1 Yeltsin 1993 cropped.jpg Boris Nikolajevitsj Jeltsin
(1931–2007)
6. november 1991 15. juni 1992 ingen
2 YegorGaidar.jpg Jegor Timurovitsj Gajdar
(1956–2009)
(fungerende)
15. juni 1992 14. desember 1992 ingen
3 Viktor Chernomyrdin-1.jpg Viktor Tsjernomyrdin
(1938–)
14. desember 1992 23. mars 1998 NDR
4 Sergei Kirienko - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2000.jpg Sergej Kirijenko
(1962–)
23. mars 1998 23. august 1998 ingen
Viktor Chernomyrdin-1.jpg Viktor Tsjernomyrdin
(1938–)
(fungerende)
23. august 1998 11. september 1998 NDR
5 E Primakov 03.jpg Jevgenij Primakov
(1929–)
11. september 1998 12. mai 1999 ingen
6 Sergej Vadimovitsj Stepasjin
(1952–)
12. mai 1999 9. august 1999 ingen
7 Vladimir Putin 17 July 2000-1.jpg Vladimir Vladimirovitsj Putin
(1952–)
9. august 1999 7. mai 2000 ingen
8 Mikhail Mikhajlovitsj Kasjanov
(1957–)
7. mai 2000 24. februar 2004 ingen
9 Viktor Khristenko.jpg Viktor Borisovitsj Khristenko
(1957–)
(fungerende)
24. februar 2004 5. mars 2004 ingen
10 Mikhail Fradkov (Brasília, 04 April 2006).jpeg Mikhail Jefimovitsj Fradkov
(1950–)
5. mars 2004 12. september 2007 ingen
11 Viktor Zubkov.jpg Viktor A. Zubkov
(1941–)
12. september 2007 8. mai 2008 ingen
Vladimir Putin 17 July 2000-1.jpg Vladimir Vladimirovitsj Putin
(1952–)
(2. gang)
8. mai 2008 idag FR

Politiske partier:

Se også[rediger | rediger kilde]