Kleskode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Kleskode er en angivelse om ønsket antrekk hos gjestene ved fester og andre sammenkomster. Hvis det i en innbydelse er angitt et bestemt antrekk, bør dette bæres av vertskap og gjester. Innleide underholdere eller serveringspersonale på festen omfattes derimot ikke av kleskoden.

En kleskode er hensiktsmessig ved en mer formell tilstelning, der det ikke er selvsagt for gjestene hvilket klesnivå som er akseptabelt. Hensikten med en kleskode er altså å gjøre det lettere for gjestene å unngå at noen gjester føler seg ubekvemme som et resultat av avvikende antrekk. Det er derfor viktig å bruke en etablert kleskode som de fleste kan forstå, ettersom hensikten ellers går tapt. Vanligvis anses det mindre hensiktsmessig å angi uttrykkelig hva som skal bæres, ettersom en kleskode kun angir nivået på antrekket; i en kortfattet innbydelse kan plassen også være begrenset. Ved uformelle fester i en etablert vennekrets behøver man vanligvis ikke angi kleskode.

Enkelte kleskoder har vært etablert over lang tid, men også gamle koder påvirkes i hvert fall i en viss grad av den vekslende moten.

Kleskoder i Norge[rediger | rediger kilde]

Kleskoden angir mannens antrekk, men til hvert nivå finnes et tilsvarende for kvinner

Galla[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Galla

Hvis galla er påbudt bærer menn livkjole og kvinner festfin, fotsid kjole (ballkjole). I Norge er bunad spesifisert som gallaantrekk. Militært personell (også pensjonert) kan bære mørk uniform (messeantrekk eller stort messeantrekk, den siste kun ved festlige sammenkomster). Prester kan bære sin embedsdrakt.

For damenes kjole er farge og mønster valgfrie, men snitt og materiale bør være stilfulle. Todelt kan brukes, men rett kjole bør unngås, ettersom denne er mindre praktisk på ball. Lange hansker kan bæres, dog ikke ved bordet. Også damer kan velge bunad.

Til galla kan normalt ordensmerker bæres. Enkelte ganger angis spesifikt i antrekksangivelsen at eventuelle ordensmerker skal bæres. Har man flere ordensmerker å velge mellom, bæres normalt slike som på en eller annen måte kan anses å være forbundet med den høytid som skal feires eller den institusjon som arrangerer festen.

I Sverige brukes også begrepet "sivil høytidsdrakt". Dette innebærer at uniform er utelukket. Selv om nasjonaldrakter regnes som galla i de fleste land er dette ikke alltid tilfelle. Vanligvis vil dette spesifiseres i invitasjonen. I Sverige innebærer "akademisk høytidsdrakt" livkjole med sort vest for herrer og lang, sort kjole for damer. Dette er samme herreantrekk som brukes i norske herreklubber som Frimurerlogen, men da kun når damer ikke er til stede.

Smoking[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Smoking

En manns smoking er sort eller mørk blå. Hvit smokingjakke bæres kun om sommeren og ved varmere breddegrader. Den består av jakke med silkeslag, bukser med beiser samt hvit skjorte og sort sløyfe. Til dette bæres normalt sorte strømper og lakksko. Det er også tillatt å bruke sorte, lave sko hvis disse er velpleide. Buksene holdes oppe med sorte eller hvite bukseseler. Skjorten skal tradisjonelt sett ha skjortebryst, men det er fullt mulig å bruke smokingskjorte med innvevde brokademønster eller lignende. Dog skal aldri vanlig, hvit skjorte brukes.

Damer bærer lang kjole, som dog ikke skal være gulvlang eller like flott og påkostet som til galla. Damer kan også ha kortere kjole, knekort, men ikke lårkort. Kjolen kan gjerne være festfin og eventuelt med glitter. Ved kleskode smoking brukes ikke hansker.

Militært personell (også pensjonert) kan bære selskapsuniform i form av messeantrekk eller stort messeantrekk (den siste kun ved festlige sammenkomster).

Mørk dress[rediger | rediger kilde]

Ved kleskoden mørk dress bærer menn en dress som er mørk blå, mørk grå eller sort. Til dette hører hvit skjorte samt slips eller sløyfe i valgfri farge.

Kvinner bærer festfin kjole eller buksedress. Kvinnene kan både ha lang fotsid kjole eller kort kjole, men bør dekke knærne. Hvit er forbeholdt bruden denne dagen. Det er alltid lov å velge bunad.

Dress[rediger | rediger kilde]

Kleskoden "dress" innebærer for herrer en hel dress, som kan være noe lysere hvis det passer anledningen. Til dette antrekket hører lys skjorte samt slips, eller sløyfe. Hvit skjorte høyner finhetsnivået.

For kvinner innebærer kleskoden "dress" kjole, skjørt eller buksedress som er mer elegant enn vanlig hverdagsantrekk, men ikke aftenfin som til "mørk dress". Kjolen/skjørtet skal ikke være gulvlang.

Eldre kleskoder[rediger | rediger kilde]

Tango-nosources.svgUtvid avsnitt: Dette avsnittet trenger mer innhold.
Hjelp gjerne til med å forbedre denne artikkelen ved å legge til pålitelige kilder (en). Materiale uten kilder kan bli fjernet.

I gammeldags etikette brukte man begrepet "mørk dress" om smoking, "dress" om mørk dress etc. om det som i dag kallas dress. I dag benyttes også i de høyere sosiale lag kleskoden "mørk dress" på sine innbydelseskort når det faktisk er mørk dress som gjelder. Den eldre terminologien har blitt svært uvanlig, selv om den kan forekomme i enkelttilfelle.

Pent antrekk[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen etablert oppfatning av hva begrepet pent antrekk innebærer, selv om den ofte brukes av utesteder for å sortere gjestene. Helst bør den derfor om mulig unngås. Hva som er pent antrekk kan avhenge av sammenhengen. Normalt kan man anta at klærne ikke skal være opprevet, slitt eller møkkete. Treningstøy, arbeidstøy eller også alt for fritidsaktige klær eller sko bør unngås. Menn bør unngå korte bukser.

Familiehøytider[rediger | rediger kilde]

Ved familiehøytider kan en kleskode brukes på samme måte som i andre sammenhenger. Dessuten gjelder følgende ved bryllup og begravelser.

Bryllup[rediger | rediger kilde]

En viktig regel ved bryllup er at ingen kvinne, utenom bruden, bærer helhvitt antrekk. Det er likevel akseptabelt at kvinnelige gjester bærer delvis hvit antrekk, så lenge det hvite ikke er antrekkets dominerende farge. Bryllupsgjester skal ikke heller bære sorgantrekk, for også ved sorg skal gleden dominere, om enn bare kortvarig, under bryllupet. Rødt og sterke farger skal heller ikke benyttes.

Uansett bryllupets kleskode er det mulig å bruke bunad.

Begravelse[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: sørgeklær

Ved en begravelse bæres mørk dress av mannlige begravelsesgjester, med sort slips til hvit skjorte. Damer bør bære kjole, enten kne- eller ankellang. Bare ben skal unngås; bruk nylonstrømper.

Ganske ofte angis "lyst antrekk" ved begravelse, først og fremst hvis avdøde er et barn. I så tilfelle skal gjestene ikke bære sort. Herrer kan for eksempel bære blå eller grå dress. Til dette brukes hvit skjorte med grå eller eventuelt mørk blått slips, ikke sort.

Restauranter[rediger | rediger kilde]

Lenge var det utenkelig å gå på finere restauranter uten å stase seg litt opp. Fremdeles finnes det restauranter som har slipstvang eller misliker at herrer kommer uten dress, men med den forandrede utesteds- og klubbkultur som har vokst fram de seneste årtier har reglene på mange steder blitt mye mer oppmyket.

Referanser[rediger | rediger kilde]