Kortbukse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulike typer kortbukser eller shorts, med lengde som knebukser, brukt som sommerplagg av gutter i USA 2008.
Liten gutt fra Shanghai med kinesisk kortbukse med praktisk åpning bak. Foto fra 2006.
Fotballbukser og andre sportsshorts har variert i lengde og snitt med skiftende moter. Bildet viser Kai Erik Moen fra Sogndal i nærkamp med Viking-målmann Thomas Myhre 2005.

En kortbukse eller shorts er en bukse som rekker fra livet og ned til knærne eller høyere. Kortbukse brukes når det er ekstra varmt eller i forbindelse med sport. De brukes også oftere av barn enn voksne eller inngår i ulike typer praktiske og luftige sommeruniformer. Knelange kortbukser kan kalles knebukser.

Historikk, typer og bruk[rediger | rediger kilde]

Hotpants, det vil si trange, korte kortbukser for kvinner, av denim. Mange lager liknende kortbukser ved å klippe olabukser korte hvis de har blitt for trange, korte eller sitt på beina.

Forskjellige typer korte bukser har vært brukt til alle tider. For eksempel viser bilder på keltiske vaser menn med knebukser. I India bruker man også en form for knebukser fra gammelt av. Den moderne formen for shorts har vært brukt av menn siden 1800-tallet og av kvinner siden 1930-årene, men den har blitt virkelig vanlig som moteplagg først etter andre verdenskrig.

Shorts brukes i dag av begge kjønn og kan ha forskjellig utforming og lengde. De kan ha forskjellige farger og mønstre og kan være laget av ulike typer stoff. De kan ha buksesmekk og belte. De kan også være laget i tynt stoff og med hyssing eller strikk i livet.

I den seneste tid kan det se ut til at moten har gjort det vanlig for menn å gå med lengre kortbukser som rekker til knærne, mens kvinner oftere bruker kortere kortbukser.

  • En kortbukse som rekker helt til knærne kalles bermudashorts.
  • En form for kort, trang kortbukse for kvinner kalles gjerne hotpants, men det ordet kan også ha litt forskjellige betydninger.
  • Sykkelshorts eller sykkelbukse er en kortbukse i et meget tynt, stramtsittende stoff som kan beskrives som en kort form for tights. Den forbindes med visse typer sport, men har også vært moteplagg og da hovedsakelig for kvinner.
  • Fotballshorts er en kort, meget vid type kortbukse.

Det er ikke uvanlig å kutte langbukser og gjøre dem om til kortbukser i forskjellige lengder, og særlig er det dongeribukser det gjøres med.

Se også[rediger | rediger kilde]