Servitør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En servitør eller servitrise (kvinnelig, men sjelden brukt) er en som serverer mat og drikke til gjestene, gjerne på en restaurant, men også i private hjem. Jobben til en servitør innebærer å istandsetting av alle typer lokaler for ulike arrangementer, dekking og pynting av bord, servering, tilbereding av retter ved gjestens bord og oppfølging av gjestene gjennom hele måltidet. Servitører har som regel en uniform, spesielt på temarestauranter.

Servitør er en fagutdanning på videregående skoles nivå, med grunnkurs i studieretning for restaurant og matfag, videregående kurs I i servitørfag på skole og to års læretid i bedrift. Våren 2005 var det 377 elever som fullførte serveringsfag på videregående kurs I.

I mange land er det vanlig å gi 10–20 prosent av regningen til servitørene i drikkepenger eller tips. For mange servitører er dette den viktigste inntektskilden ved siden av eventuell fast lønn. I Norge er tips inkludert i prisene, og det er ulike meninger om bruk av tips.[1]

Tidligere ble en servitør eller oppvarter kalt kelner. Ordet kommer fra det tyske kellner som stammer fra det latinske cellarius, det vil si «kjellermester».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ulike oppfatninger om tips i Norge». dinside.no. 25.02.2010. Besøkt 29. mars 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Servants – bilder, video eller lyd