Dress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyrkias president Abdullah Gül i vestlig forretningsdress med bukse og jakke i samme stoff og skjorte med slips sammen med Condoleezza Rice, utenriksminister i USA, i drakt, 2006.
Rockemusikeren Nick Cave iført nålestripet dress med åpen jakke og delvis skjorte som sceneantrekk 2008

Dress er forskjellige typer klesdrakt som dekker hele kroppen, for eksempel joggedress, treningsdress, parkdress, kjeledress, daffedress og så videre, eller antrekk der buksa og jakka, eller et annet plagg til overkroppen, hører sammen, altså beinklær og overplagg som opprinnelig ble sydd av samme stoff.

Når ordet brukes alene, tenker man oftest på en type herreantrekk til finere bruk som er vanlig i den vestlige verden. En dress består av en dressjakke og en bukse, som er laget av samme stykke stoff. Man bruker skjorte, vanligvis sammen med slips eller sløyfe, under jakken. Fram til 1960-tallet var vest fast tilbehør – noe som ikke lenger er så vanlig – vesten var da som nå sydd av samme stykke stoff som jakken og buksene. Snitt, farger og tekstiler skifter med klesmoten.

Herrejakke og -bukse[rediger | rediger kilde]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Dressen stammer fra forskjellige typer klesdrakt som er kjent siden renessansen, hvor menn bar en spesiell jakke. Dressen fikk stort sett den formen den har i dag i løpet av 1800-tallet, men ble ikke dominerende antrekk for menn før i mellomkrigstiden.

Typer og snitt[rediger | rediger kilde]

En dressjakke har slag av varierende størrelse og vinkel. Ellers kan de variere i utforming: Den har i de fleste tilfeller to sidelommer foran, samt en brystlomme. De kan for eksempel ha en eller flere splitter bak, en eller flere innerlommer, to eller tre knapper og eventuelt et blomsterhull i venstre slag.

Formell og uformell bruk[rediger | rediger kilde]

Man skiller mellom formelle og uformelle dresser, og dette skillet er det fargen som avgjør. Formelle dresser er mørke, det vil si sorte, mørkblå eller koksgrå, mens lysere dresser brukes i mindre formelle sammenhenger. I tillegg finnes dresser i tykkere stoff, som tweed, med mange forskjellige farger og mønstre.

Dress er noe som man forbinder med en rekke formelle anledninger, som kontorjobber, finere selskaper og møter av forskjellig slag. På mange arbeidsplasser tilsier kleskoden at det er påkrevd å ha på seg dress. Noen menn bruker også dressjakker til mindre formelle anledninger, og da er det for eksempel ikke uvanlig å ha på seg genser under og ikke skjorte.

Ved mange anledninger er mørk dress korrekt også til selskap og så videre, men ved mer formelle anledninger vil innbydelsen spesifisere enten smoking eller kjole og hvitt.

Dresser for kvinner[rediger | rediger kilde]

En kvinnes jakkebluse er ofte utformet på en måte som ligner en manns dressjakke.

Hele antrekk med jakke og skjørt i samme stoff for kvinner kalles ofte drakt. De fins også helhetlige buksedresser og dresser for kvinner med jakke og bukser tilpasset kvinnelige former.

Se også[rediger | rediger kilde]

Ulike typer dresser[rediger | rediger kilde]

Formelt herreantrekk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Suits – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata