Fremtidens araber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fremtidens araber (fransk: L'Arabe du futur) er en 6-binds serie selvbiografiske tegneserieromaner av den franske tegneserieskaperen og filmregissøren Riad Sattouf.[1][2] Bøkene danner til sammen en oppvekstskildring om gutten Riad, som sammen med sin franske mor og syriske far flytter rundt etter hvert som faren får seg stadig nye jobber.[1][3] Bøkene beskriver kontrastene mellom Frankrike, Libya (under Khaddafis regime) og Saudi-Arabia. Per januar 2023 har fem av bøkene i serien kommet ut i norsk oversettelse.[4] Bind 5 ble utgitt i Frankrike høsten 2020[5], og kom ut i norsk oversettelse i 2022.[4] Den 24. november 2022 ble det sjette og siste bindet i serien utgitt i Frankrike.[6]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner i Frankrike, hvor Riad Sattouf ble født i 1978. Et hovedtema i romanen er hvordan den unge Riad ser opp til faren sin som en helt. Abdul-Razak blir imidlertid fremstilt som en veldig kompleks karakter. Han var utdannet og ambisiøs, men var samtidig også hyklersk, rasistisk og autoritær overfor sin kone og barn. På denne tiden bestemte statsminister Muammar al-Gaddafi å avskaffe all privat eiendom, noe som betyr at alle ubebodde boliger skal være gratis. Dette fører til at Sattouf-familien mister deres første bolig når en politimanns familie gjør krav på boligen deres. De blir tvunget til å flytte inn i en stor boligblokk, beskrevet som en ghetto.

Riad blir etter hvert venn med to andre barn i nabolaget: Abani, en indisk jente. Samt Adnan, en gutt fra Jemen. Til tross for sin svært unge alder, observerer Riad propagandaen til Gaddafi-regimet, samt hyppig mat-mangel og rasjonering. Familien hans bodde i Libya i to år, hvor Riads bestemor og onkel besøker dem fra Syria. Men på grunn av Gaddafis nye lover, frykter Abdul-Razak å miste jobben sin som lærer. Familien forlater derfor Libya i 1982. Familien reiser tilbake til Frankrike for en kort periode, og bor hos Riads bestemor i Bretagne. I Frankrike fødes Riads yngre bror Yahya. Abdul-Razak skaffer seg jobb i Syria, og hele familien flytter deretter til Teir Maalah - i nærheten av Homs. Riad opplever mobbing, to søskenbarn anklager ham for å være jøde, og de plager ham på grunn av hans blonde hår og fordi moren hans ikke er syrisk.

Riad blir også vitne til streng segregering av kjønn og sekter, medie-sensur, dyremishandling, korrupsjon, dårlige sanitærforhold, og lammende fattigdom. Riad blir venn med Wael og Mohammad, og de forsøker å beskytte ham mot de som mobber ham. Riad legger også merke til personkulten rundt Hafez al-Assad, som han ser på som mer skummel enn Muanmar Gaddafi. De blir også vitne til en gruppe gutter som torturerer og dreper en valp, bare for moro skyld. Sattouf-familien vender plutselig tilbake til Bretagne. Riads bestemor har i mellomtiden giftet seg på nytt. Riad er lettet og håper at familien skal bli værende i Frankrike for alltid. Men faren hans ønsker etter hvert å reise til Teir Maalah igjen, i Syria, hvor Riad skal begynne ved den lokale skolen.

En av Abdul-Razaks fettere er en general i den syriske hæren. Han tar med seg Sattouf-familien for å besøke ruinene av Palmyra. En annen kusine, Leila, er fremdeles ugift. Men hun blir likevel gravid. Når faren hennes og broren hennes oppdager graviditeten, dreper de henne for å bevare familiens ære. De blir snart anmeldt til politiet og fengslet for mordet. Men straffen deres blir senere omgjort, og de blir løslatt etter bare noen få måneder. Abdul-Razak arbeider deretter en periode som professor i Syria. Blant studentene hans var en av livvaktene til Hafez al-Assad. Clémentine og barna reiser til Bretagne for at hun skal føde sitt tredje barn Fadi.

Senere skaffer faren til Riad seg en annen jobb, denne gangen i Saudi-Arabia. Men hans kone Clémentine nekter å flytte til Saudi-Arabia sammen med barna deres, så i stedet bor hun og barna i Bretagne - uten Abdul-Razak. Men Abdul-Razak tar snart med seg familiens penger, og deres yngste barn Fadi til Syria. Men Clémentine blir værende i Frankrike, sammen med de to andre barna deres. Clémentine er desperat etter å få tilbake Fadi, men franske myndigheter klarer ikke å hjelpe henne. Ved slutten av boken har hun endelig skaffet seg en skilsmisse, og foreldre-ansvaret for alle barna deres - selv om Abdul-Razak forsøker å motsette seg dette.

Titler[rediger | rediger kilde]

Hver bok tar for seg en bestemt periode i hovedpersonens liv. Utgivelsesåret gjelder den franske originalutgivelsen; oversettelsene til norsk er gjort av Alexander Leborg.

  • 2014: Fremtidens araber 1 : Barndom i Midtøsten (1978–1984) – norsk oversettelse utgitt i 2015[4]
  • 2015: Fremtidens araber 2 : Barndom i Midtøsten del II (1984–1985) – norsk oversettelse utgitt i 2016
  • 2016: Fremtidens araber 3 : Barndom i Midtøsten del III (1985–1987) – norsk oversettelse utgitt i 2017
  • 2018: Fremtidens araber 4 : Barndom i Midtøsten del IV (1987–1992) – norsk oversettelse utgitt i 2019
  • 2020: Fremtidens araber 5 : Barndom i Midtøsten del V (1992–1994) – norsk oversettelse utgitt i 2022
  • 2022: Fremtidens araber 6 : Barndom i Midtøsten del VI (1991–2011) – per januar 2023 ikke utgitt på norsk

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Book review: Riad Sattouf’s graphic novel "The Arab of the Future": Between worlds - Qantara.de». Qantara.de - Dialogue with the Islamic World (engelsk). Besøkt 12. mai 2020. 
  2. ^ «Riad Sattouf». Allary Editions (fransk). Besøkt 12. mai 2020. 
  3. ^ «Riad Sattouf - Minuskel forlag». minuskel.no. Besøkt 12. mai 2020. [død lenke]
  4. ^ a b c «Riad Sattouf - Deichman.no». deichman.no (norsk). Besøkt 15. januar 2023. 
  5. ^ «L’Arabe du Futur T. 5 sortira fin 2020 ! - ActuaBD». www.actuabd.com. 23. november 2019. Besøkt 12. mai 2020. 
  6. ^ «Riad Sattouf - L'Arabe du Futur 6». Allary Editions (fransk). Besøkt 15. januar 2023. «Ce sixième tome couvre les années 1994-2011. C’est le dernier tome de la série. | Parution le 24 novembre 2022 - ISBN: 9782370734242 - 184 pages»