Fredrik Græsvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fredrik Græsvik
Fredrik Græsvik
Fredrik Græsvik på Nordiske Mediedager 2013. Foto: Jarle H. Moe
Født 26. mars 1967 (47 år)
Norge Oslo, Norge
Yrke Journalist

Fredrik Græsvik (født 26. mars 1967 i Oslo) er en norsk journalist som jobber i TV 2.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Fredrik Græsvik har jobbet i TV 2s utenriksavdeling siden februar 1994, og var i årene 1998–2002 utenrikssjef i TV 2. Han har tidligere jobbet i NRK og var i ett år informasjonsoffiser for den norske FN-styrken i Libanon (UNIFIL). Græsvik har hatt et spesielt ansvar for TV 2s Midtøsten-dekning, og har dekket flere titalls væpnede konflikter i Asia, Europa og Afrika. Græsvik var en av tre norske journalister i Bagdad da USA angrep Irak i mars 2003.

Fredrik Græsvik er programleder i serien Til bords med fiendenTV 2. I programmet reiser Græsvik sammen med mesterkokken Tom Victor Gausdal til konfliktområder kloden rundt. Sammen forsøker de å samle fiender til et felles måltid. I desember 2012 var Græsvik programleder for Artistgalla 2012 på TV 2. Den tre timer lange direktesendingen hadde som mål å skaffe faddere til SOS-Barnebyer. Høsten 2013 var han deltaker i programmet Stjernene på slottet, som ble sendt på TV2. I programserien tar Græsvik inn på et vinslott i Toscana sammen med håndballspilleren Gro Hammerseng, artisten Lise Karlsnes og skuespillerne Toralv Maurstad og Dennis Storhøi. Samme høst var Græsvik gjesteprogramleder for humorprogrammet Torsdag kveld fra Nydalen på TV 2.

Fredrik Græsvik er utdannet statsviter og journalist fra Northern Illinois University i USA. Græsvik har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser for sine TV-reportasjer. I 2006 ble han tildelt Bergen journalistlags Gullparaplyen. I 2012 mottok han den internasjonale kringkastingsprisen AIB Awards Association for International Broadcasters for dokumentarfilmen Krigens pris - Den harde veien ut, i kategorien Beste internasjonale dokumentar, og for første sesong av Til bords med fienden. Begge var samme år nominert til Gullruten. I 2008 hadde han regi på dokumentarfilmen Skuddene i Kabul, som kom på andreplass i tildelingen av den internasjonale kringkastingsprisen. I 2009 fikk han hederlig omtale av juryen for en serie reportasjer om Gaza-krigen vinteren 2008–2009. Reportasjene handlet om hvordan krigen traumatiserte barn på begge sider av konflikten.

Græsvik var en av flere norske journalister som var tilstede under terrorangrepet på Hotel Serena i Kabul. Etter angrepet ble han invitert til å redegjøre for Stortingets Kontroll- og konstitusjonsutvalg om myndighetenes håndtering av sikkerhet og evakuering i Afghanistan. Græsvik sitter som medlem i Pressens sikkerhetsutvalg, et utvalg opprettet etter angrepet i Kabul. Utvalgets formål er å bedre sikkerheten for journalister i krigssoner blant annet gjennom et utstrakt samarbeid med en flerdepartemental gruppe bestående av representanter for utenriks-, forsvar-, justis- og helsedepartementet.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

  • 2012 Dødsdømt og forlatt i Kongo, Dokument 2, TV 2. Regissør. Dokumentarfilm om norske myndigheters håndtering av Moland og French. Nominert til Gullruten.
  • 2011 Krigens pris – den harde veien ut, Flimmer Film, TV 2. Regissør. Dokumentar om Norges Afghanistan-engasjement. Film nummer to i den tredelte dokumentarserien "Krigens pris". Ble tildelt Den internasjonale krinkastingsprisen, som beste internasjonale dokumentar. Nominert til Gullruten.
  • 2009 Dømt til døden i Kongo, Dokument 2, TV 2. Regissør. Timelang dokumentarfilm om de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French.
  • 2008 Skuddene i Kabul, Dokument 2, TV 2. Regissør. Dokumentarfilm om angrepet på Serena hotell. Hedret med andrepris i AIB Awards.