Flodsvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Flodsvin
To flodsvin i Bristol Zoo i England
To flodsvin i Bristol Zoo i England
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hydrochoerus hydrochaeris
Norsk(e) navn: Flodsvin, kapivar, kapybara
Hører til: Hydrochaeridae,
gnagere,
pattedyr
Habitat: sumper, innsjøer, elver, grasmark
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for flodsvin

Flodsvinet (vitenskapelig navn på latin Hydrochoerus hydrochaeris), også kalt kapivar eller kapybara, er verdens største gnager.

Flodsvinet er mellom 1 og 1,3 meter langt, og veier 35-66 kg. Det har delvis svømmehud mellom tærne. Neseborene, øynene og ørene sitter høyt oppå hodet slik at flodsvinet kan lukte, se og høre mens det svømmer. Det er en fremragende svømmer og dykker i elver, innsjøer og sumper. Flodsvin hviler om morgenen, er i vannet ved middagsheten, beiter vannplanter, knopper og myk trebark om kvelden, hviler igjen rundt midnatt og begynner å beite igjen mot daggry. De vandrer videre til nye beitemarker etter behov, og kan raide dyrket mark og opptre som skadedyr enkelte steder.

Flodsvin lever i ulike grupperinger: par, familier med unger, og større, blandede flokker som er dominert av én hann som parrer seg med alle hunnene i flokken. Flodsvinet streifer rundt på territoriet, som det duftmarkerer, og jager bort inntrengere. Etter en drektighetstid på 150 dager føder hunnen 1-8 pelskledde unger (vanligvis 5) som kan løpe, svømme og dykke bare få timer etter fødselen. Et av flodsvinets største fiender er mennesket, som dreper det for kjøttet og skinnets skyld.

Dyreparken i Praha


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Hydrochoeris hydrochaeris – bilder, video eller lyd