Fiksjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Fiksjon kommer fra latin fictio, og betyr innbilning, påfunnet, og benyttes oftes innenfor litteratur hvor det betegner den litteratur som er oppdiktet, skjønnlitteratur, i motsetning til fag- og dokumentarlitteratur. Begrepet brukes tilsvarende innen film, som motsetning til dokumentarsjangeren.

Fiksjon kan bety følgende:

  • En oppdiktet fortelling eller et litterært verk med et innhold som er oppdiktet og ikke basert på fakta.
  • En løgn (jf. «løgn og forbannet dikt»).
  • I jus: noe som er usant, men presentert som sant av fortelleren.

Fiktive personer[rediger | rediger kilde]

Skjønnlitteratur kan omhandle virkelige personer, mens en oppdiktet person er en fiktiv person. Noen fiktive personer kan bli oppfattet som om de er faktiske og reelle personer når detaljene i beskrivelsene blir omfattende nok til at leseren er i tvil. Slike personer er:

Et interessant grensetilfelle er eventyrene til Baron von Münchhausen som har sin opprinnelse i en faktisk person, men hvor hans eventyr er så fantastiske at de har lite med virkeligheten å gjøre. Her må man da skille mellom den faktiske aristokraten fra 1700-tallets Tyskland og den fiktive eventyrfiguren med samme navn.

Andre grensetilfeller er når man ikke vet om personen er faktisk eller fiktiv, som f.eks. Homer, som enten er en faktisk forfatter eller en fiktiv person tilegnet de fortellinger som bærer hans navn.

Se også[rediger | rediger kilde]