Ekornfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ekornfamilien
Rødt ekorn, Sciurus vulgaris
Rødt ekorn, Sciurus vulgaris
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sciuridae
Fischer von Waldheim, 1817
Norsk(e) navn: ekorn,
ekorner,
ekornfamilien
Hører til: gnagere,
Euarchontoglires,
pattedyr
Antall arter: ca. 250
Habitat: skog, sletter
Utbredelse: overalt, unntatt Australia
Delgrupper:

Ekorn (fra norrønt: íkorni) er det vanlige navnet til enkelttannede gnagere av familien Sciuridae (fra gresk: skia «skygge» og oura «hale», med andre ord «hale som kaster skygge»).

Arter[rediger | rediger kilde]

Familien omfatter rundt 200 arter i omkring femti slekter. De dyrene man først og fremst tenker på som ekorn i nordlige deler av verden, er de trelevende artene. Men også flere andre arter, som præriehunder og murmeldyr, tilhører ekornfamilien.

Ekorn har en hale med stritt hår. De har fire frie tær på forbena og fem på bakbena. Tærne har ganske kraftige klør. Hodet kan ha noe forskjellig form. Bakbena er kraftige, og ekornene går ofte oppreist på to ben og bruker forføttene som «hender».

Liste over arter (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Trelevende ekorn[rediger | rediger kilde]

De trelevende artene har en hale som med sin store pels er nesten like stor som resten av kroppen. Mange av dem har spisse dusker på ørene.

De kan bevege seg veldig raskt, både på bakken og opp i trærne. De er dyktige klatrere som gjør bruk av den store halen til å holde balansen. De kan også holde halen over seg når det regner, eller sno den om seg når det er kaldt.

De er ofte selskapelige og ganske uredd mennesker og de oppsøker ofte fuglebrett. Man kan oppnå kontakt med dem og mate dem. De spiser frø og nøtter og gnager ofte på kongler. De spiser også annet plantemateriale og dessuten insekter, egg og fugleunger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ekorn påtreffes i store deler av Europa og Asia, men ikke i Australia.

Utbredelse i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge finnes arten ekorn som hovedsakelig holder til i barskog, også så langt nord som i Finnmark, og i bjørkeskog på fjellet. Antallet ekorn varierer fra år til år, de år hvor man har spesielt mange ekorn, benevnes gjerne ekornår.

Ekornet som symbol[rediger | rediger kilde]

Froland kommune i Aust-Agder har valgt ekornet til å symbolisere det kommunen står for. I kommunevåpenet er den kvikke gnageren fremstilt i sølv på grønn bakgrunn. Bøler Skole i Østensjø bydel i Oslo har et ekorn som maskot. I Storbritannia er det blitt stadig færre av det røde ekornet, som var vanlig forekommende før. I dag fungerer dyret som et symbol på den opprinnelige engelske landsbygda.[1]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanse[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kean, H. (2001). Imagining Rabbits and Squirrels in the English Countryside. Society & Animals: Journal of Human-Animal Studies, vol. 9(2)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sciuridae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Sciuridae – detaljert artsinformasjon