Diskusjon:Astrup

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Slektstre på Wikipedia[rediger kilde]

Det foregår spredte diskusjoner om hvor mye slektsforskning som hører hjemme på Wikipedia. Disse slektstreene er også uoversiktlig, så vi bør finne et bedre format dersom omfattende slektsrelasjoner skal fremstilles. Dette er en diskusjon som hører hjemme på de sentral debattsidene. Inntil det er avklart hvor mye slektsstoff det skal være på WP mener jeg disse artiklene i hovedsak blir stående, men at de gjøres mer relevante (mindre perifert stoff legges til side) og mer etterprøvbare (legger til side stoff uten kilder). Et viktig prinsippielt spørsmål er om WP skal ha med slektsopplysninger om levende personer. Generelt synes jeg det er problematisk, så sant disse opplysningene ikke allerede ligger på åpne nettkilder. Inntil videre forsøker jeg å gjøre artikkelen mer nøktern og opplysningene mer etterprøvbare (punkt for punkt). --Erik den yngre (diskusjon) 29. apr 2013 kl. 13:57 (CEST)

Jeg har nå forsøkt å gjøre artikkelen lettere å lese ved å brekke opp slektstreet. Nye generasjoner med mye informasjon er nå oppført med som nytt avsnitt. --Erik den yngre (diskusjon) 4. mai 2013 kl. 15:39 (CEST)[svar]

Overflødig stoff[rediger kilde]

Overflødige detaljer flyttet hit: Harald Astrup (1831–1914) gift 1861 i Oslo Domkirke med Emilie Johanne Smith (1836–1915). --Erik den yngre (diskusjon) 4. mai 2013 kl. 15:14 (CEST)[svar]

Mangler kilde[rediger kilde]

Slektskap mellom Nikolai Astrup (1880–1928), maler fra Jølster, gift med Marie Sundt (1892– ), og Kari Petra Astrup (1911–1953), gift med Jarle Knut Geelmuyden (1895–1958), og mangler kilder og omhandler levende personer Nikolai Geelmuyden Astrup (1931– ), maler. Inntil videre fjernet fra artikkelen. --Erik den yngre (diskusjon) 29. apr 2013 kl. 12:54 (CEST)

Opplysninger om Mari Astrup (1956-), billedkunstner, Bærum, mangler kilde og omhandler en levende person. Fjernet inntil videre. --Erik den yngre (diskusjon) 29. apr 2013 kl. 12:56 (CEST)

Kilde for giftermål mellom JK Geelmuyden og KP Astrup. Skal prøve å finne fler - senere, ok? Stikk evt innom diskusjonssiden min... noorse 29. apr 2013 kl. 13:34 (CEST)
Bra. Digitalarkivet er åpenbart en pålitelig kilde, men grenser det til "original research"? Vet ikke. --Erik den yngre (diskusjon) 29. apr 2013 kl. 13:59 (CEST)
Akkurat den avveiningen vil jeg helst at andre tar nå ;) Jeg kan grave data og stille spørsmål. Det ser nemlig ut til at Nikolai Astrup har hatt en annen kone (før?) Marie Sundt, hun het Engel Astrup. Meen - dette kan også kanskje ha vært et kallenavn for Marie? Mvh noorse 29. apr 2013 kl. 14:43 (CEST)
Om Nikolai og Engel Astrup:
Bokhylla.no har Gløersen, Inger Alver: Astrup se s. 66 feks (søk på Engel).
og Lande, Marit: Nikolai Astrup s. 28.
noorse 29. apr 2013 kl. 14:50 (CEST)
Kari Petra Astrup finner jeg data om bare i digitalarkivet og på genealogiske nettsteder. Er usikker på hvor gode slike nettsteder er som kilder. noorse 29. apr 2013 kl. 14:58 (CEST)
Kunstmaler Nikolai Astrup er vel den mest kjente Astrup så her kan WP være grundig, men detaljerte biografiske opplysninger hører antaklig hjemme i artikkelen om kunstmaleren. Flott om du utdyper og forbedrer den artikkelen! mvh --Erik den yngre (diskusjon) 29. apr 2013 kl. 15:56 (CEST)
Private slektssider f.eks. Geelmuyden er ikke reliable source på WP, men det er ofte bra utgangspunkt for den som selv vil grave i kildene. mvh --Erik den yngre (diskusjon) 11. mai 2013 kl. 16:46 (CEST)[svar]

«Anne Elisabeth Astrup, gift med sogneprest Rasmuss Tonning», uklar relevans og ingen kilde. --Erik den yngre (diskusjon) 29. apr 2013 kl. 20:08 (CEST)

«Ingeborg Astrup, Oslo, norsk representant for det engelske auksjonshuset Sotheby's» - uklar relevans og uten kilde. --Erik den yngre (diskusjon) 3. nov. 2013 kl. 15:40 (CET)[svar]

Christian Astrup m.m.[rediger kilde]

Slik innledningen nå er skrevet virker det som om NS-politikeren Christian Astrup var slektens viktigste person. Dette må forandres.

Slektstreet er fortsatt vanskelig å lese. En bør stryke informasjon om personer uten allmenn interesse. Roufu (diskusjon) 11. mai 2013 kl. 09:20 (CEST)[svar]

Enig. Legges her til evt senere bruk «Til slekten hører NS-politikeren Christian Astrup, som var sosialminister i Quislings regjering og innførte barnetrygden. Andre av slektens medlemmer har vært embetsfolk, forretningsfolk, skipsredere og kunstmalere.» --Erik den yngre (diskusjon) 11. mai 2013 kl. 15:24 (CEST)[svar]
Det har vært en diskusjon på Tinget om dette. Konsensus (og i tråd med WPs generell policy) er at personer uten allmenn interesse (uten egen biografiartikkel) bør strykes, dog med unntak for personer som kan vise seg å fortjene egen biografi og personer som binder sammen personer med allmenn interesse. Veldig bra om du bidrar til opprydning, legg gjerne slettet info her på diskusjonssiden slik at vi kan titte nærmere på det. Vi bør være spesielt forsiktige med slektsrelasjoner for nålevende personer, jeg har tatt med bare det som allerede ligger eksplisitt i åpne kilder f.eks. SNL eller Stortingets CV for politikere. --Erik den yngre (diskusjon) 11. mai 2013 kl. 15:31 (CEST)[svar]

Uklar relevans, slettet og lagt her (avsnittet Nils Astrup (1778–1835)): «*Ole Christian Astrup (1820–1876), gift med Henriette Uchermann (1841–1921), foreldre til:

Forenklede slektstrær[rediger kilde]

Jeg har laget en samling på fire forenklede slektstrær for slekten Astrup. Jeg legger ut dem her for evt. kommentarer. Slik jeg oppfatter det, er oppgaven til et slektstre i Wikipedia å vise slektskapen mellom personer med ensyklopedisk relevans, her definert som personer som allerede er biografert. Personer og grener uten relevans er derfor ikke med. Wikipedia er ikke et arkiv for slektforskning. Skal et slektstre være lesbart, må det bare inneholde de allerviktigste opplysningene. Alt annet som kan være relevant vil en finne i de biografiske artiklene. Det er videre nødvendig å holde en strikt kronologisk orden.

Jeg har markert ektefeller på en ny måte, som jeg kom på i går. Systemet med innrykk for en ny generasjon er i bruk også i andre språkversjoner av Wikipedia. En kan lage et oppslagsord Slektstre med henvisning fra overskriften, der dette forklares. Det er ingen referanser satt ut. Det krever mer arbeid. Roufu (diskusjon) 11. jun 2013 kl. 10:11 (CEST)

Skal se på dette senere, men generelt kan som nevnt slektstreet innehold flere personer enn de som fortjener egen artikkel (biografi), først og fremst for å binde sammen generasjoner, altså i stedet for å skrive "NN" mellom besteforeldre og barnebarn. Ellers er jeg helt uenig i å sette inngiftede (svigerbarn) inn på linje med barn, dette vil skape mer tvedtydighet og uklarhet. Mvh --Erik den yngre (diskusjon) 11. jun 2013 kl. 16:44 (CEST)
Den som leser slektstrærne nedenfor, vil se at de inneholder en rekke personer som ikke er biografert, men som må med for at en skal kunne se slektskapen mellom de biograferte personene. Jeg mener at det er bedre å sette ut disse navnene, når en kjenner dem, enn å bare markere med f.eks. sønn. I det følgende går jeg ut fra at en vet hva innrykkene betyr, nemlig barn av den som står nærmest over uten innrykk.
Det som ikke er standard er markeringen av svigerbarna John Fredriksen og Heddy Astrup. De står på egen linje nærmest under sin ektefelle, med noe som ligner et halvt innrykk, dvs. med et +-tegn først på linjen og med ekteskapsrelasjonen eksplisitt skrevet ut. Ved å ha dem på en egen linje, er det mulig å finne dem uten for mye lesning. Merk videre at alle opplysninger om ikke biograferte ektefeller er utelatt. Dem finner en (forhåpentlig) i biografiene. Det er bare disse to igjen. Jeg kan ikke se at dette kan være uklart.
Det som mangler i trærne er referanser. Også her vil det naturlige være å legge opplysningene i biografiene der slike finnes. Jeg har ikke sett på dette.
Det jeg ikke vet, er hva en skal kalle de tre grenene som jeg inntil videre har kalt A, B og C. I noen slekter finnes det navn på de ulike grenene.
Hvis jeg ikke får kommentarer, vil jeg skifte ut slektstrærne i artikkelen mot dem som ligger her. Jeg vil da sette til nødvendige referanser. Roufu (diskusjon) 27. jun 2013 kl. 22:41 (CEST)
Nei det er ingen standard for markering av svigerbarn, men å sette dem opp med eget kulepunkt slik du har gjort under Wergeland gjør det bare mer uoversiktlig. Et slektstre viser etterkommere av en person, svigerbarn er ikke etterkommere. En anetavle derimot viser en persons forfedre, dette er to ulike prinsipp som ikke må blandes sammen. Vi mangler stadig et fullgodt format for slektstre på WP, og inntil vi har noe bedre vil jeg sterkt fraråde å føre opp inngiftede personer (svigerbarn) med eget kulepunkt som om de er etterkommere. Hold fast på det formatet vi har med inngiftet person på samme linje (kulepunkt) og deres barn med ekstra innrykk nedenfor.
Ellers er jeg enig i at personer uten egen biografi kan føres opp i slektstreet for å binde sammen og/eller fordi de senere kan vise seg å fortjene egen biografi. Mvh --Erik den yngre (diskusjon) 10. jul 2013 kl. 14:30 (CEST)
Det bør være referanser til opplysninger om slektsforbindelser, forøvrig bør slektstrær ha så lite detaljer som mulig (disse bør ligg i biografier der slike finnes eller bør finnes). Når det gjelder Roufus forslag om å stille opp ulike "grener" er vel dette det samme allerede ligger i artikkelen. Ellers vil jeg være forsiktig med å bruke uttrykk som "stamfar" fordi dette overdriver betydningen av enkeltpersoner, det mer nøytrale og presise er å snakke om "etterkommere". Det er også viktig å huske på at en slike slektsside dels fungerer som disambiguation ved å gi oversikt over personer med samme navn, f.eks. er det mange Astrup med lignende fornavn (Nils, Nikolai). Mvh --Erik den yngre (diskusjon) 10. jul 2013 kl. 14:40 (CEST)
Jeg ga opp denne diskusjonen, fordi jeg fant det meningsløst å fortsette her hvis jeg ikke kunne bruke ordet "stamfar", som er veletablert på mitt morsmål, som er svensk. Så søkte jeg nå i Store Norske Leksikon og finner at ordet "stamfar" også er veldefinert på norsk. Jeg siterer:
stamfar
den eldste kjente mann i en slekt. Betegnelsen brukes også om den person som en gren av slekten stammer fra, idet man da benevner ham stamfar for en slektsgren. Tilsvarende stammor.
Selvsagt er en stamfar noe annet enn en etterkommer, som er det ordet Erik den yngre mener at vi skal bruke i norsk Wikipedia. Eksempel: Jeg er stamfar for den slektsgrenen som i dag består av meg, mine barn og mine barnebarn. Mine barn og barnebarn er mine etterkommere. Min avdøde kone er stammor for denne slektsgrenen.
Hva Erik den yngre enn må mene, mener jeg at Store norske leksikon er en tilstrekkelig god autoritet i dette spørsmålet. Problemet med de slektstrærne for Astrup-slekten som nå står er at det inneholder for mye informasjon og at det er vanskelig å se hvor de ulike grenene tar av. Oppgaven blir altså å gjøre dette klarere.
Jeg vet selvfølgelig hva forskjellen er mellom en anetavle og en stamtavle/stamtre. Jeg blander ikke disse begrepene hvis jeg setter opp ektefeller på egen linje med en litt annerledes kulepunkt. Bare på den måten kan en enkelt markere hvilke barn som hører hjemme i hvilket ekteskap for den som har vært gift mer enn en gang.
  • Mann A
  • + Første kone B (gift med A)
    • Barn C i ekteskap mellom A og B
      • Barn D til C
    • Barn E i ekteskap mellom A og B
  • + Andre kone F (gift med A)
    • Barn G i ekteskap mellom A og F

Roufu (diskusjon) 13. sep 2013 kl. 06:09 (CEST)

Slektstrær i utvalg[rediger kilde]

Astrup-slekten før 1800[rediger kilde]

  • Niels Astrup (1681–1743), til Norge 1715, fogd på Sunnmøre
    • Niels Astrup (1717–1792), prost i Ørskog, Møre og Romsdal
      • Nikolai Astrup (1747–1802), prest i Ørskog
        • Nils Astrup (1778–1835), fogd og stortingsmann (hvor?), stamfar gren A
        • Henning Martin Astrup (1788–1845), stadshauptmann, forretningsmann (Kristiania ?), stamfar gren B
      • Hans Rasmus Astrup (1754–1827), sogneprest i Grytten, Møre og Romsdal
        • Ebbe Carsten Tønder Astrup (1794–1888), kaptein, gårdbruker, ordfører i Bolsøy, M & R, stamfar gren C

Astrup-slekten, gren A[rediger kilde]

        • Nils Astrup (1778–1835), fogd og stortingsmann (hvor?)
          • Nicolay Astrup (1817–1888), sorenskriver i Valdres
            • Nils Astrup (1843–1919), misjonsbiskop i Zululand
            • Christian Astrup (1844–1919), sogneprest i Jølster
              • Nikolai Astrup (1880–1928), kunstmaler i Jølster
              • Petra Kristine Johanne Bastiansen født Astrup (1888–1949)
              • Christian Astrup (1890–1936), prost (hvor?)
              • sønn?
          • Carl Martin Astrup (1830–1871), bonde (hvor?)
            • Carl Martin Astrup (1871–?), bonde (hvor?)

Astrup-slekten, gren B[rediger kilde]

Astrup-slekten, gren C[rediger kilde]

Personer med navnet Astrup i norsk Wikipedia[rediger kilde]

De som er oppført her er de som har Astrup i overskriften til sine biografier eller er oppført på en pekerside.

Personer med Astrup som etternavn[rediger kilde]

Personer med Astrup som mellomnavn[rediger kilde]

Kommentarer[rediger kilde]

De to arkitektene Henning Astrup er ikke biografert, men finnes på en pekerside. Arkitekten Thorvald Astrup og den yngre arkitekten Henning Astrup har vært glemt i mitt stamtre, men er nå satt på plass. Andre som ikke er plassert i stamtreet:

  • Heidi Astrup
  • Kari-Mette Astrup

Følgende personer er biografert i Store Norske, men ikke i Wikipedia:

  • Emil Astrup (1868–1951), ingeniør
  • Hans Jørgen Synnestvedt Astrup (1843–1919), misjonsprest
  • Johannes Astrup (1873–1955), misjonsprest

Roufu (diskusjon) 13. sep 2013 kl. 09:34 (CEST)

Tabellformat[rediger kilde]

Overfører til tabellformat for bedre oversikt. Kladd nedenfor. --Erik den yngre (diskusjon) 3. nov. 2013 kl. 17:15 (CET)[svar]

Niels Astrup (1717–1792), prost i Ørskog, gift med Gertrud Magdalene Brandahl[1]
deres sønner (trykk «vis» for flere etterkommere)
Nikolai Astrup (1747–1802), prest i Ørskog, gift med prestedatter Kristine Margrethe Abelseth[2]
deres etterkommere (trykk «vis» for etterkommere i senere generasjoner):
Henning Martin Astrup (1788–1845), gift med Maren Dorthea Lorbauer (1791)
Harald Astrup (1831–1914), stadshauptmann, gift med Emilie Johanne Smith (1836–1915), etablerte i 1857 Astrup & Smith,[3], far til:[4]
Nils Astrup (1778–1835), fogd og stortingsmann, gift med Ingeborg Ross Møller (1788–1846)[7].
deres sønner:
Nicolay Astrup (1817–1888), sorenskriver i Valdres, far til:
Nils Astrup (1843–1919), misjonsbiskop i Zululand, far til:
  • Johannes Astrup (1872–1955), misjonsprest i Zululand
Christian Astrup (1844–1919), sogneprest, gift med Petra Constanse Lodtz (1860– ), foreldre til
Ragnhild Astrup (1849–1912) gift 1868 med Julius Herman Jakhelln (1832–1920), trelasthandler
Hans Jørgen Synnestvedt Astrup (1852–1939), misjonsbiskop i Zululand[10]
Carl Martin Astrup (1830–1871), bonde, far til:
Carl Martin Astrup (1871– ), bonde, far til:
Hans Rasmus Astrup (1754–1827), sogneprest i Grytten
Ebbe Carsten Tønder Astrup (1794–1888), kaptein, ordfører i Bolsøy 1846-1849
  1. ^ Lampe, Johan Fredrik (1895): Bergens Stifts Biskoper og Præster efter Reformationen: Biografiske Efterretninger. Kristiania: Cammermeyers Boghandel, s.265.
  2. ^ Lampe, Johan Fredrik (1895): Bergens Stifts Biskoper og Præster efter Reformationen: Biografiske Efterretninger. Kristiania: Cammermeyers Boghandel, s.265.
  3. ^ «Astrup & Søn A/S hjemmeside». 
  4. ^ a b Store norske leksikon: Astrup lest 29. april 2013.
  5. ^ Store Norske Leksikon lest 4. mai 2013.
  6. ^ SNL: Henning Astrup lest 29. april 2013.
  7. ^ Lampe, Johan Fredrik (1895): Bergens Stifts Biskoper og Præster efter Reformationen: Biografiske Efterretninger. Kristiania: Cammermeyers Boghandel, s.265.
  8. ^ SNL: Peter Bastiansen lest 4. mai 2013.
  9. ^ VG på nett John Fredriksens kone er død, lest 29. april 2013.
  10. ^ http://snl.no/Hans_J%C3%B8rgen_Synnestvedt_Astrup
  11. ^ SNL/Norsk biografisk leksikon: Hans Rasmus Astrup lest 29. april 2013.