Der Blaue Reiter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Franz Marc: Der Turm der blauen Pferde

Der Blaue Reiter (tysk: den blå rytter) var en tysk ekspresjonistisk kunstnergruppe. Den ble grunnlagt i München i 1911. Kunstnere som Vasilij Kandinskij, Franz Marc og August Macke var med på å grunnlegge Der Blaue Reiter.

Der Blaue Reiter ble grunnlagt som et tilsvar på at en annen kunstnergruppe som Kandinsky var medlem av, Neue Künstlervereinigung, hadde refusert Kandinskys maleri "Last Judgement" fra en utstilling. Gruppen var sentrert rundt Kandinsky og Marc, og hadde ikke et klart uttrykt manifest.

Der Blaue Reiter var en av to tyske kunstnergrupper som var viktige for ekspresjonismen, den andre var Die Brücke som ble grunnlagt i Dresden i 1905.

I årene etter 1910 holdt gruppen flere store utstillinger i Tyskland. De utgav også Der Blaue Reiter-Almanach som inneholdt essay av Kandinsky og Marc, samt samtidskunst og primitiv kunst. Primitivismen var en viktig kilde til inspirasjon for medlemmene av Der Blaue Reiter. De hentet også inspirasjon fra barns kunst, og var opptatte av abstrakt form. De søkte også å uttrykke spirituelle sannheter gjennom sin kunst.

"Der Blaue Reiter" ble oppløst i 1914.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Der Blaue Reiter – bilder, video eller lyd