Død snø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Død snø
Nasjonalitet Norge Norge
Språk norsk
Sjanger Grøsser
Komedie
Regissør Tommy Wirkola
Manus Tommy Wirkola
Stig Frode Henriksen
Medvirkende Ane Dahl Torp
Jenny Skavlan
Charlotte Frogner
Stig Frode Henriksen
Vegar Hoel
Jeppe Beck Laursen
Ørjan Gamst
Bjørn Sundquist
Evy Kasseth Røsten
Lasse Valdal
Sjeffotograf Matt Weston
Filmselskap Miho Film
Utgitt 2009
Lengde 1t 30 min
Oppfølger Død Snø 2

Død snø er en norsk grøsserkomedie av Stig Frode Henriksen og Tommy Wirkola, som også laget Kill Bill-parodien Kill Buljo: The Movie, og er også produsert av Harald Zwart. Filmen hadde premiere på norske kinoer 9. januar 2009. Filmskaperne ønsket å lage film i stil med gamle splatterfilmer og grøsserkomedier fra 1980- og begynnelsen av 1990-tallet. Filmen skulle opprinnelig hete Rød snø, men dette ble skiftet til Død snø ettersom det allerede var en TV-serie som het Rød snø. Filmen er solgt til 48 land utenom Norge[1]

12. Februar 2014 kom oppfølgeren, Død Snø 2, på kino for første gang. Oppfølgeren starter direkte fra der den første filmen sluttet og fortsetter historien.

Filmen handler om en gruppe medisinstudenter som drar opp på en fjellhytte om vinteren. En av jentene i gruppen skulle ta en annen vei, men kom aldri fram til hytta, og de andre begynner å bli urolige. Senere får de besøk av en turgåer som kommer forbi hytta, spilt av Bjørn Sundquist. Han forteller dem historien om hva som skjedde i området under 2. verdenskrig, da en gruppe tyske nazister kalt "einsatz", ledet av Oberst Herzog, ble stasjonert på Øksfjord like i nærheten. Nazistene både plyndret og voldtok, før lokalbefolkningen gikk lei og gikk til angrep på dem med ljåer, økser og kniver. En gruppe soldater, deriblant Herzog, klarte å flykte opp i fjellene, hvor de senere frøs ihjel. Turgåeren advarer dem mot å bli værende, og at de døde nazistene, som zombier, fremdeles leter etter tyvgodset sitt.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Død snø var en av de nominerte til folkets Amanda-pris i 2009, samtidig vant den publikumprisen under After Dark filmfestival i Toronto, Canada og var nominert til fire priser under Scream Awards i Los Angeles.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Erlends t-skjorte har et motiv fra filmen Braindead av Peter Jackson. Dette er en av de filmene som lenge har definert splatter-sjangeren, og det antas at dette har vært en viktig inspirasjonskilde for denne filmen.

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.aftenbladet.no/underholdning/film/1004349/Nazi-zombiar_seld_til_48_land.html Nazi-zombiar seld til 48 land Aftenbladet.no