Coloradoelven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Colorado (elv)»)
Coloradoelven
LandUSA, Mexico
DelstaterColorado, Utah, Arizona, Nevada, California, Baja California, Sonora
Lengde2 333 km
Nedbørfelt629 100 km²
Middelvannføring614 /s
StartLa Poudre Pass, Colorado
  – Høyde3 104 moh.
  – Koord.   40°28′20″N 105°49′34″V
MunningCaliforniabukta
  – Koord.   31°54′00″N 114°57′03″V
Sideelver
  – HøyreGreen, Virgin
  – VenstreGunnison, Dolores, San Juan, Little Colorado, Gila
Coloradoelven
Colorados løp (blå linje) og nedbørfelt (gule områder)
Kart
Coloradoelven
40°28′20″N 105°49′34″V

Coloradoelven (engelsk: Colorado River, spansk: Río Colorado) er en elv som løper fra delstaten Colorado på vestsiden av Rocky Mountains, gjennom Utah og så gjennom Grand Canyon i Arizona. Elven utgjør så grenseelven mellom Arizona og Nevada og California før elven på nederste del av løpet går gjennom Mexico før den løper ut i Californiabukta. Nedbørfeltet for elven dekker om lag 629 100 km².

Regulering[rediger | rediger kilde]

Elva er sterkt utbygd, hele vannføringen i elva er regulert.[1] Hooverdammen, som dannet innsjøen «Lake Mead», ble bygget i 1930-årene og er den største av flere demninger langs elven. Vannet er brukt for vanning i jordbruket, og til å dekke vannforbruket i store byer som Phoenix og Las Vegas, som ellers ligger i et svært tørt område. Los Angeles og jordbruket i Imperial Valley får også mye av sitt vannbehov dekket av elven. Overføringen til Los Angeles er 240 mil lang. Idag er nedre del av løpet ofte tørt på grunn av det store vannforbruket i nord. Rundt 1980 fraktet elven 10 millioner tonn salt og mineraler som forurenser nedstrøms, saltet skriver seg fra jordbruksland i ørkenområder der vanningen løser opp salt som blir med tilbake til elven.[2]

Utspring[rediger | rediger kilde]

Elvesystemets hovedelver

Hva som er å regne som elvens begynnelse, har ikke vært opplagt. Under Ny-Spanias tid var man forsåvidt blitt kjent med elven, og gav den dens navn, men de definerte den til et elveskille litt nord for den nåværende grense mellom Arizona og Utah. Den nordlige hovedgren derfra (som nå er Colorado) kalte de Río San Bonaventura. Den sørlige grenen kalte de Río San Juan.

Da det amerikanske politiske Colorado-territoriet ble etablert (med de samme grenser som den senere delstaten Colorado), var det ut fra antagelsen at elven hadde sitt utspring et sted opp i dens vestlige fjellmasser. Men sikkert visste man det ikke på anglo-amerikansk hold. Senere ble det etter en ekspedisjon inn i Rocky Mountains bestemt at Colorado var å regne som det elveløp som var nedenfor der Green River og Grand River forente seg. Det var i det som nå er i delstaten Utah. Senere ble dette standpunktet endret. Green River ble definert som sideelv, og Grand River ble definert som Colorado Rivers øvre løp.

Green Rivers status som sideelv til Colorado River ble til av politiske grunner. Frem til 1921 regnet man det altså slik at Colorado River begynte der Green River sluttet. Her var det et elvemøte, og den andre kildeelven til Colorado bar navnet Grand River. I 1921 bad kongressrepresentanten Edward T. Taylor (fra Colorado) om at Congressional Committee on Interstate and Foreign Commerce endret Grand Rivers navn og status til Colorado River. Den 25. juli 1921 ble navneskiftet offisielt i House Joint Resolution 460, mot protester reist fra representanter fra Wyoming og Utah og fra United States Geological Survey som påpekte at Green Rivers nedbørsfelt var klart større enn Grand Rivers,[3] selv om Grand hadde et høyere vannvolum der den møtte Green.

Grand overlever i noen navn som Grand Valley, Grand Junction og Grand County.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Black, Maggie og Jannet King: The Atlas of Water, Earthscan 2009, side 36.
  2. ^ «Our most precious resource». National Geographic Magazine: 174–177. august 1980. 
  3. ^ Many years ago, the Colorado River was just Grand, retrieved January 5, 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]