Lake Mead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lake Mead
Panoramabilde av Lake Mead.
LandUSA
DelstatNevada, Arizona
Areal 640 km²
Høyde 335 moh.
Lengde 180 km
Omkrets885 km 
Volum35,2 km³ 
Posisjon
Kart
Lake Mead
36°03′35″N 114°46′35″V

Lake Mead er den største menneskeskapte innsjøen og det største vannreservoaret i USA. Innsjøen ligger i Coloradoelvens leie, rundt 48 km sørøst for Las Vegas, og ligger i delstatene Nevada og Arizona. Den ble skapt da Hooverdammen sperret av Coloradoelven, og strekker seg 180 km bak dammen, inneholder når den er full rundt 35 km³ med vann. Vannet i innsjøen blir distribuert til steder i California via vannledninger, og til Nevada.

Innsjøen har fått sitt navn etter Elwood Mead, som var kommissær for «U.S. Bureau of Reclamation» fra 1924 til 1936 under planleggingen og byggingen av Boulder Canyon-prosjektet, som laget både Hooverdammen og Lake Mead.

Lake Mead National Recreation Area ble opprettet i 1964 og gir muligheter for bruk av innsjøen året rundt.

Oppdemmingen av Hooverdammen førte til at flere steder måtte fraflyttes, især St. Thomas i Nevada, der de siste innbyggerne forlot stedet i 1938. Ruinene av St. Thomas er til tider synlige når vannivået i innsjøen er lavere enn normalt.

Høyvannsmerket fra 1983, eller «badekarringen», er synlig i mange bilder som viser strandlinjen til innjøen. Mye av vegatasjonen som ble ødelagt, har ikke kommet seg etter den uvanlig høye nedbørsmengden som den vestre delen av USA opplevde i 1982–1983-sesongen som et resultat av El Niño. Høyvannsmerket er hvitt på grunn av sedimentering av mineraler fra områder som tidligere var under vann.

Tilgang fra nordvest fra motorveien I-15 går gjennom Valley Of Fire State Park og Moapa Indian Reservation.

På bunnen av innsjøen ligger det en B-29 Superfortress som styrtet mens den utførte hemmelige eksperimenter. Det har blitt innrømmet at et av de sikkerhetsgraderte instrumentene ombord, som ble brukt til atmosfæriske målinger ble kalt «Suntracker».

Innsjøen er oppdelt i flere hoveddeler (basseng). Den største delen, nærmest Hooverdammen, er Boulder Basin. Den smale kanalen, kjent som The Narrows, forbinder Boulder Basin med Virgin Basin i vest. Virgin River og Muddy River, to elver, har begge utløp inn i Overton Arm, som er forbundet med den nordre delen av Virgin Basin. Det neste bassenget vestover er Temple Basin, etterfulgt av Gregg Basin.

Lenger oppe i Coloradoelven ligger Glen Canyon-demningen med Lake Powell som holder igjen vann. Den stod ferdig i 1965, og i 1983 var begge dammer fylt.[1]

I mars 2022 var Lake Mead på sitt historisk laveste med 10,7 km³ som er 31 % av full kapasitet.[2]

Rekreasjon[rediger | rediger kilde]

Lake Mead sett fra verdensrommet (november 1985). Bildet har blitt dreid, så nord er nedover til høyre. Øverst til venstre kan man se Coloradoelven som renner sørover, vekk fra innsjøen. Hooverdammen ligger på det punktet der elven møter innsjøen.

Lake mead tilbyr mange fritidsaktiviteter til lokale innbyggere og besøkende. Båtsport er det mest populære. Andre aktiviteter er fisking, vannski, bading, og avslapning i solen. Området har også mange viker, med høye klipper og flotte sandstrender, som besøkende kan utforske. Det finnes også flere små og mellomstore øyer i innsjøen, noe som avhenger av vannstanden. I tillegg så finnes det også en liten botanisk hage kalt Alan Bible Botanical Garden.

Statistikk[rediger | rediger kilde]

  • Vannvolum: Omtrent 35 km³, som tilsvarer nesten to års oppsamling av vann fra Coloradoelven.
    • Innsjøen rommer nok vann til å dekke hele delstaten Pennsylvania med vann i en dybde av en fot (ca. 1/3 meter).
  • Besøkende: 8–10 millioner hvert år (Lake Mead National Recreation Area)
    • Den femte mest besøkte nasjonalparken i USA (ifølge National Park Service).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Team, Bureau of Reclamation, Lower Colorado Region Web. «Lower Colorado River Operations – Lower Colorado Region». www.usbr.gov. Arkivert fra originalen 28. mars 2018. Besøkt 4. mai 2022. 
  2. ^ «Lake Mead Water Database». lakemead.water-data.com (engelsk). Besøkt 10. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]