Cochenillelus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Cochenillelus
venstre: Hunnen er vingeløs høyre: Hannen har vinger og to lange haletråder.
venstre: Hunnen er vingeløs
høyre: Hannen har vinger og to lange haletråder.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dactylopius cocchus
Costa, 1835,
[= Coccus cacti ]
[= Pseudococcus cacti ]
Norsk(e) navn: cochenillelus
Hører til: Dactylopiidae,
skjoldlus,
plantelus
Habitat: på land
Utbredelse: Sør-Amerika, Mexico, Kanariøyene, Australia
Cochenillelus på Opuntia ficus-indica.
Kaktus med reder for Cochenillelus

Cochenillelus (Dactylopius cocchus) er en art i familien Dactylopiidae som hører til blant skjoldlusene. Disse lusene brukes til fremstilling av fargestoffet karmin, som brukes både til farge i mat, kosmetikk, tekstiler og i maling.

Cochenillelus kommer opprinnelig fra Mexico, hvor aztekerne kjente til at de kunne brukes til å lage farge. Også Maya-kulturen kjente til lusenes gode egenskap som farge. Da europeerne kom til Mexico tok de med seg lus til Kanariøyene i Europa. De er også innført i Spania, Algerie og Australia.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Hunnen er vingeløs, omtrent 5 millimeter lange som voksne. De er ganske flate, med en oval fasong og kryper rundt på kaktusene. Fargen er litt rød, men den er skjult av et hvitt vokslag. Hannen har vinger og to lange haletråder (cerci).

Cochenillelus er plantelus og lever på kaktus i slekten Opuntia, hvor den suger ut plantesaft.

Karmin[rediger | rediger kilde]

Slekten Dactylopius har mange svært nærstående arter som er vanskelige å skille fra hverandre. Mange av artene kan brukes til å fremstille fargestoffet karmin. Karmin er egentlig et gift stoff som lusen produserer som beskyttelse ovenfor predatorer (rovdyr).

Det er de voksne hunnene som brukes i produksjon av karmin, de samles inn. Etter at er drept, tørkes de og er klar for salg. For å fremstille fargen knuses lusene til et pulver. For å fremstille fargen må pulveret kokes og tilsettes ulike ingredienser.

Det er to måter å drive oppdrett av disse lusene. Den tradisjonelle går ut på å høste lusene etterhvert som de blir kjønnsmodne. Den kontrollerte formen forgår i drivhus der kaktusene er plantet tett. Farmen er beskyttet mot vær og vind. Hver kaktus er utstyrt med et lite rede. Utviklingstiden er 3 måneder og temperaturen holdes på konstant 27° celsius.

På slutten av 1900-tallet lyktes det å syntetisk fremstille et fargestoff som var svært likt karmin, og bruken av «ekte karmin» gitt sterkt tilbake. I nyere tid har bruken igjen økt.

Karmin er en rød farge og brukes til farging av mat, kosmetikk, tekstiler og i maling.

Som brukt i mat er fargestoffet godkjent i EU med E-nummer E-120.

I kosmetikk er ekte karmin brukt blant annet i lebestifter, da det er en giftfri farge.

Særlig i farger for kunstnere blir fargestoffet brukt. Fordi kvalitet er viktig og at det har gode egenskaper. Til annen maling brukes helst kunstig fremstilt karmin-farge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]