Chai Ling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Chai Ling, 2009

Chai Ling (kinesisk: 柴玲, pinyin: Chái Líng, født 15. april 1966 i Rìzhào i Shandong i Folkerepublikken Kina) var en av lederne for opprøret på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Hun studerte først ved Pekinguniversitetet med avslutningseksamen derfra i 1987, og begynte så på Beijings pedagogiske universitet der hun valgte barnepsykologi som hovedfelt.

Chai Ling sto fram som kompromissløs leder under opprøret i Beijing i 1989, og hun var fast bestemt på at kommuniststyret i Kina skulle styrtes. Sammen henne var hennes våpendrager og kjæreste, senere ektemann, Feng Congde. Hun var en av de første til å innlede sultestreik på plassen, og ifølge mange kilder blant de siste av de ledende studentene som forlot plassen om morgenen 4. juni 1989.

Etterlyst av myndighetene klarte hun i april 1990 å komme seg til Hongkong, hvorfra hun fortsatte først til Paris og senere til USA. Feng Congde ble igjen i Frankrike, og de skilte seg senere. Til forskjell fra flere andre av de mer fremtredende personene fra Tiananmenplassen kom hun til å innrette sitt liv i USA mot fortsatte studier istedet for politisk aktivisme. Siden 1998 har hun og hennes amerikanske mann drevet et datafirma der. I desember 2009 ble Chai Ling kristen, og arbeider idag også for de ufødte barns rett til liv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Chai Ling – bilder, video eller lyd