Bermudatriangelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bermudatriangelet

Bermudatriangelet er et område på ca. 2,5 millioner km², i et triangel mellom Bermuda, Puerto Rico og Floridas sydligste spiss. Området ble etter en bokutgivelse i 1974 feilaktig beryktet for mange skipsforlis, flystyrter og andre ulykker, noe som har fått folk til å utvikle forskjellige teorier om naturlige og overnaturlige årsaker til ulykkene. 50 skip og 20 fly skal ha «forsvunnet sporløst» de siste hundre årene.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

De første skildringene av forsvinningene i området ble fortalt i 1940 av E.V.W. Jones i en artikkel for Associated Press i forbindelse med skipsforlis i området. Jones fortalte om mystiske forsvinninger av skip, båter og fly, og kalte området Devil’s Sea. Det ble på nytt nevnt i 1952 i en artikkel i Fate magazine. Vincent Gaddis navnga området Bermudatriangelet i 1964

Flight 19 var av flytypen TBF Avenger

Flight 19 var en sveit på fem torpedobombere fra den amerikanske marine på øvelsesflyging ut fra Fort Lauderdale i Florida 5. desember 1945. Hele besetningen forsvant og vrakrester av flyene er aldri blitt funnet.

Berlitz gjør fenomenet allment kjent[rediger | rediger kilde]

Det har i lang tid vært mange forskjellige myter om hendelser i Bermudatriangelet. Ryktene ble allment kjent da Charles Berlitz og J.M. Valentine skrev boken Dødens triangel (The Bermuda Triangle på engelsk) i 1974. I boken hevdes det at uvanlig mange fartøy og fly har forlist eller styrtet av uforklarlige grunner.

Larry Kusche undersøkte fenomenet og skrev i 1975 artikkelen The Bermuda Triangle Mystery – Solved. Han kom frem til at de fleste forlisene skjedde i hardt vær og at mange av ulykkene ikke hadde skjedd i området.

Forklaringer på fenomenet[rediger | rediger kilde]

Jordas magnetfelt[rediger | rediger kilde]

En teori er at ulykkene skjer som følge av at kompassnålen ikke peker mot Nordpolen, men mot den magnetiske nordpolen, noe som i dette området utgjør en stor forskjell. Det kan forklare enkelte ulykker, der fly har kommet ut av kurs og gått tomme for drivstoff. Et lignende område finnes øst for Japan, hvor det også skjer mange ulykker.

Geologi- eller værfenomener[rediger | rediger kilde]

Det tropiske hav kan plutselig rammes av kraftig lokalt uvær, f.eks. skypumper. Også tropiske orkaner forekommer i området mellom Bermuda og Florida, og de kan bidra til å øke ulykkestallene. I tillegg kan jordskred på havbunnen medføre kjempeutslipp av metangass som kan gjøre havet fullt av bobler, som gjør at det blir sterke strømninger i forskjellige retninger og båtene dermed kan få slagside.

Metanutslipp[rediger | rediger kilde]

Under forhold med lav temperatur og høyt trykk vil en blanding av vann og metan (eller andre gasser) kunne fryse og danne en isliknende struktur som kalles metanhydrat («metanis»). Naturlige forekomster av dette er siden 1970-tallet funnet i underjordiske soner både på land og til havs, tildels i store mengder. Slike metanhydrater er vanligvis stabile, men gassen kan frigjøres ved for eksempel jordskjelv og undersjøiske jordskred. Både skip og mennesker vil sannsynligvis synke i boblefylt havvann med lav tetthet. Slik gass kan også forårsake brann. Metanutslipp har derfor i nyere tid blitt lansert som en forklaring på de mystiske fly- og båtforsvinningene i Bermudatriangelet. Plutselig frigivelse av metaninnholdet i metanhydrat kan også være en av forklaringene til de økologiske katastrofene og voldsomme klimaforandringene som har skjedd flere ganger i jordas oldtid.[2]

Trafikkert område[rediger | rediger kilde]

Området i Bermudatriangelet er sterkt trafikkert og det er naturlig at det forsvinner flere skip og fly i dette området enn i mindre trafikkerte områder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]