Bergen Air Transport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bergen Air Transport
Bergen Air Transport
IATA: -- – ICAO: BGT
Callsign BERGEN AIR
Grunnlagt 1998
Hovedflyplasser Bergen lufthavn, Flesland
Antall fly 3
Destinasjoner 2
Hovedkontor Bergen, Norge
Nøkkelpersoner Geir Hellsten (adm. dir.)
Nettside bergenairtransport.no

Bergen Air Transport er et flyselskap med hovedbase på Bergen lufthavn, Flesland. Selskapet opererer flyruten mellom Bergen og Notodden lufthavn, tillegg til charteroperasjoner og frakt. Selskapet har i dag en flåte bestående av tre fly.

Bergen Air Transport ble etablert i 1998.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bergen Air Transport ble etablert i 1998, og startet flygninger året etter. De første operasjonene ble utført med et Cessna 421B-fly, men dette ble i 2000 erstattet med en Cessna 421C som kunne frakte 6 passasjerer. Dette gjorde at selskapet kunne frakte passasjerer på ruten Bergen - Notodden.[1] I 2000 hadde selskapet 11 årsverk og en omsetning på 2,6 millioner kroner.

Ruten Bergen – Notodden ble i begynnelsen operert fire ganger ukentlig, men økte året etter til fem. Totalt reiste 1 500 passasjerer med selskapet dette året. I 2002 la selskapet frem planer om å etablere en ny rute fra Notodden til Kristiansund. Disse planene ble skrinlagt grunnet liten interesse for ruten.

En hangar for Bergen Air Transport ble bygget på Bergen lufthavn i 2003. Året etter ble selskapets ene fly erstattet med en Cessna 441. Dette flyet ble igjen solgt i 2006 da selskapet gikk til innkjøp av to Beech King Air 200. Disse er å finne i dagens flåte.

Den 20. november 2003 ble Notodden lufthavn stengt for all rutetrafikk da flyplassen ikke møtte Luftfartstilsynets sikkerhetskravt. Ruten ble da omlagt til Skien lufthavn, Geitryggen. Selskapet investerte 500 000 kroner i utbedringen av Notodden lufthavn, og sammen med lokalsamfunnets bidrag på 1,2 millioner kroner var det nok til å ruste opp lufthavnen, slik at selskapet fortsatt kunne fly der.[2] Men det skulle kun gå ett år før det oppstod nye problemer med selskapets drift på Notodden. Lufthavnen manglet innflygingslys, og ytterligere 200 000 kroner måtte investeres i lufthavnen for at selskapet skulle kunne fortsette drift.[3]

I 2007 bygde selskapet en hangar på Notodden lufthavn. Samtidig gikk selskapet til innkjøp av sitt første jetfly, en Cessna Citation. Frekvensen på ruten Bergen – Notodden økte dette året til seks ukentlige.

Drift[rediger | rediger kilde]

Selskapet opererer to 12-seters turbopropfly av typen Beech King Air 200, og én Cessna Citation. Selskapet har 10 ansatte flygere. Foruten å betjene ruten Bergen - Notodden, fokuserer selskapet på privatcharter. Selskapet omsatte i 2007 for 29,3 millioner norske kroner, og hadde et overskudd på 2,9 millioner.[4]

Flåte[rediger | rediger kilde]

Flytype Antall Setekonfigurasjon Registreringer
Beech King Air 200 2 12 seter LN-BAA, LN-TWL
Beech King Air 350 1 12 seter LN-BAB
Cessna Citation 1 7 seter LN-AVA

Destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Bergen Air Transport flyr 6 ganger ukentlig tur/retur mellom Bergen og Notodden.

By Flyplasskode Flyplassnavn Flytype Bemerkninger
IATA ICAO
Norge Norge
Bergen BGO ENBR Bergen lufthavn, Flesland Beech King Air 200 Hovedbase
Notodden NTB ENNO Notodden lufthavn Beech King Air 200
Trondheim TRD ENVA Trondheim lufthavn Værnes Beech King Air 350
Brønnøysund BNN ENBN Brønnøysund Lufthavn Brønnøy Beech King Air 350

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bergen Air Transport, offisiell nettside

Referanser[rediger | rediger kilde]