Asiagullkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Asiagullkatt
Asiagullkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pardofelis temminckii
Vigors & Horsfield, 1827,
[Catopuma temminckii] [Profelis temminckii]
[Felis temminckii]
Norsk(e) navn: asiagullkatt
Hører til: asiatiske småkatter,
mindre kattedyr,
kattefamilien
Habitat: bergige skogsområder
Utbredelse: Sørøst-Asia

Asiagullkatt (vitenskapelig navn Pardofelis temminckii) er en mellomstor villkatt som lever i Sørøst-Asia. En typisk asiagullkatt er 90 cm lang. Halen i seg selv har en lengde på 50 cm. Katten veier fra 12 til 16 kg. Pelsen er vanligvis rød eller gyllenbrun, men svarte og grå fargevarianter finnes også.

Katten har en utbredelse i områdene omkring Himalaya, samt Burma, Malaysia og på Sumatra. Den er påtruffet opp til 3 000 moh.

Lite er kjent når det gjelder levevaner, men dyrene ser ut til å foretrekke revirer med knauser, hvor de kan ligge på lur og fange byttedyr. Katten kan klatre, men foretrekker å jage på bakken. Den spiser alt fra fugl (etter å ha fjernet fjærene), til matsøppel og åtsel.

Katten er ettertraktet som pelsdyr. Knoklene er etterspurt i kinesisk folkemedisin, noe som har ført dyret inn på listen over dyrearter i fare for utryddelse. Dette skyldes nok også at habitatene endrer seg på grunn av jungelrydding og jordbruk. Den har i mindre grad vist evne til å formere seg i fangenskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Catopuma temminckii – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Catopuma temminckii – detaljert artsinformasjon