Aleksandr Trepov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aleksandr Trepov
Født30. sep. 1862[1]Rediger på Wikidata
Kyiv
Død10. nov. 1928[1]Rediger på Wikidata (66 år)
Nice
BeskjeftigelsePolitiker, minister, statsmann Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedPasjekorpset
FarFjodor Trepov
MorVera Vasiljevna Lukasjevitsj
SøskenDmitrij Trepov
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjetunionen
GravlagtRussian Orthodox Cemetery in Nice
UtmerkelserÆreslegionen
1. klasse av Sankta Annas orden
Den hvite ørns orden
2. klasse av Sankt Vladimirs orden

Aleksandr Fjodorovitsj Trepov (født 30. september 1862 i Kiev i Tsarrussland, død 10. november 1928 i Nice i Frankrike) var en russisk embetsmann og politiker.

Trepov var transportminister under Ivan Goremykins og Boris Stürmers regjeringer og var pådrivende for utbyggingen av jernbanenettet. Etter at den konservative Stürmer ble avskjediget av tsar Nikolaj II ble Trepov utnevnt til ministerpresident (regjeringssjef) den 23. november 1916. Han forsøkte som ministerpresident å forbedre det dårlige forholdet til dumaen og innskrenke Grigorij Rasputins makt over russisk politikk.

Da han mislyktes i sine forehavender og dessuten var kommet i konflikt med den innflytelserike innenriksminister Aleksandr Protopopov ble han tvunget til å avgå i januar 1917, tre måneder innen februarrevolusjonens utbrudd. Etter bolsjevikenes oktoberrevolusjon i 1917 flyktet han via Finland til Frankrike. Der inntok han en fremtredende rolle blant de russiske emigrantene og fortsatte derfra sin kamp mot bolsjevikregimet ved å støtte den hvite armé og ivre for militær intervensjon av vestmaktene.

Trepov var sønn av general Fjodor Trepov (1812–1889) som overlevde Vera Zasulitsjs attentat, og bror til generalen Dmitrij Trepov (1855–1906) som i egenskap av generalguvernør i St. Petersburg ble beryktet for sin hensynsløshet under den blodige søndagen under den russiske revolusjon i 1905.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, oppført som Aleksandr Fedorovič Trepov, BNF-ID 16911272d[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]