Jeløy radio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jeløy radio - anlegget i 2008.
Anlegget i 1929

Jeløy radio er et antenneanlegg som befinner seg sørvest på Jeløy i Moss. Anlegget omfatter også Telenors kurs- og konferansehotell med samme navn.

I 1928 besluttet Telegrafstyret at det skulle bygges en kortbølgesender på Jeløy. I 1929 ble et område på 120 mål kjøpt opp til dette formålet.[1] Stasjonen var ferdig montert i november 1930. Den første senderen, «Amerikansenderen», skulle arbeide i frekvensområdet 10 til 20 MHz. Den var vannkjølt og fylte det meste av bygningen, som senere, ved to ulike anledninger, ble utvidet med sidefløyer. Den opprinnelige senderen ble brukt som bildetelegraf og sendte bilder til København, Stockholm, Berlin og USA. Bygningsmassen er utstyrt med fungerende automatisk nødaggregat av nyere dato, samt et eldre nødaggregat (frakoblet) som er bygget inn i bygningens underetasje og av praktiske årsaker ikke lar seg fjerne.

I 1935 ble master på 122 meter satt opp. En ny kortbølgesender kom på plass i 1938 og åpnet for forbindelser med Sør-Amerika og Japan.

Kortbølgetrafikken nådde sitt høydepunkt på 1950-tallet. Da ble det gjort store utvidelser ved stasjonen og det ble opprettet faste punkt-til-punkt-forbindelser til Nord- og Sør-Amerika, Japan, Kina, Iran, Sovjetunionen, Spania, Portugal, Tyskland, Nederland, Belgia og Polen.[2] Disse ble betjent av Radiosentralen i Oslo med hurtigtelegrafi med opp til 300 tegn per minutt.[3]

Langbølgesendere[rediger | rediger kilde]

Jeløy radio fikk etter hvert også tre ulike langbølgesendere. Den ene brakte nyhetssendinger fra NTB til blant annet norske aviser. Denne ble lagt ned i 1977. Den andre sendte værkart én gang i døgnet for Meteorologisk institutt. Den tredje sendte en kort periode trafikk til Hamburg.

Redusert drift[rediger | rediger kilde]

Gradvis mot 1970-tallet ble kortbølgesendingene overført til kabel og satellitt. Dette betød redusert virksomhet ved Jeløy radio, som fra 1. januar 1995 ble ubemannet. Trafikken ble i 1994 overtatt av Rogaland radio. Fram til 2003 ble Jeløy radios sendere benyttet av Utenriksdepartementet for kortbølge-samband med ambassadene. Ifbm. nedbygging ble en del antenneutstyr solgt til utlandet, bl.a. til Island.

Det gjenværende antenneanlegget var lenge attraktivt for radioamatører i området, som håpet på tilgang til bruk av dette. Med unntak av en timeslang seanse i regi av Follogruppen av NRRL (LA3F), har det manglet lokal tiltaksevne til å få til noe varig. De fleste antennene ble fjernet vinteren 2022/2023, med unntak av en fast orientert logperiodisk antenne som peker mot nordvest. Denne har skader etter lynnedslag og er følgelig ikke anvendelig uten reparasjoner.

Jeløy Radio, Telenor kurs- og konferansehotell ble åpnet i mai 1997. I låven har Norsk Telemuseum laget utstilling om Jeløy radios historie.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fakta om Moss 2008–2010[død lenke] Moss Kommune
  2. ^ Jeløy Radio – historikk Arkivert 30. november 2009 hos Wayback Machine. Jeløy Radio, Telenor kurs- og konferansehotell
  3. ^ Så var det slutt for kortbølgen !!![død lenke] Telenor
  4. ^ Fast utstilling Jeløy Arkivert 10. oktober 2007 hos Wayback Machine. Norsk Telemuseum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]