Perspektivet Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Perspektivet Museum
Perspektivet Museum.JPG
Perspektivet Museum, opprinnelig bygd av handelsmannen Mack i 1838. Bergensempire

Perspektivet Museum
69°39′08″N 18°57′35″Ø

Perspektivet Museum (PEM) er en stiftelse i Tromsø opprettet i 1996, med formål å formidle og utvikle kunnskap som basis for forståelse for sammenhenger i tilværelsen, skape toleranse for kulturelt mangfold og bidra med alternative perspektiver på kultur og samfunn. Huset var hjemmet til den norske forfatteren Cora Sandel.

Museet er en del av det nasjonale museumsnettverket, og deltar i nettverk for minoriteter og kulturelt mangfold og i nettverk for samtidsdokumentasjon og forskning..

Ved opprettelsen ble Troms Folkemuseum og samlingene ved Tromsø bymuseum tatt opp i den nye stiftelsen. I tillegg til hovedbygningen i sentrum av Tromsø, eier museet to friluftsanlegg med til sammen 24 antikvariske bygg som inngår i sommersesongens formidlingsprogram. Samlingenes omfang og innhold gjenspeiler derfor Tromsø og omegns museumshistorie fra 1950-tallet og framover.

I 2004 åpnet museet i Storgata 95, et fredet patrisierhus fra 1838 som fra 1911 og 90 år framover fungerte som Folkets Hus. I 2005 ble PEM eier av trebygningen som ligger nord i Gågata.

Formidling av fotografi innen den dokumentariske sjangeren er et viktig virksomhetsfelt ved museet som inngår i et internasjonalt samarbeid.

I 2017 fikk museet 25 malerier malt av Cora Sandel som testamentarisk gave etter Sandels sønn Erik Jönsson.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sara Fabricius malerier ankommet Tromsø - Perspektivet Museum». Perspektivet Museum. Besøkt 24. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]