Perspektivet Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Perspektivet Museum
Bygget av Perspektivet Museum i Storgata 95, Tromsø
Kart
Perspektivet Museum
69°39′08″N 18°57′35″Ø

Perspektivet Museum (PEM) er en stiftelse i Tromsø opprettet i 1996, med formål å formidle og utvikle kunnskap som basis for forståelse for sammenhenger i tilværelsen, skape toleranse for kulturelt mangfold og bidra med alternative perspektiver på kultur og samfunn. Hovedsamlingen til museet ligger i Tromsø i bygningen som var hjemmet til den kjente norske forfatteren Sara Fabricius bedre kjent under pseudonymet Cora Sandel.

Museet er en del av det nasjonale museumsnettverket, og deltar i nettverk for minoriteter og kulturelt mangfold og i nettverk for samtidsdokumentasjon og forskning.

Ved opprettelsen ble Troms Folkemuseum og samlingene ved Tromsø bymuseum tatt opp i den nye stiftelsen. I tillegg til hovedbygningen i sentrum av Tromsø, eier museet to friluftsanlegg med til sammen 24 antikvariske bygg som inngår i sommersesongens formidlingsprogram. Samlingenes omfang og innhold gjenspeiler derfor Tromsø og omegns museumshistorie fra 1950-tallet og framover. De to friluftsanleggene inkluderer Folkeparken (tidligere Troms Folkemuseum) på Tromsøya og Straumen gård i Straumsbukta på Kvaløya.

I 2004 åpnet museet i Storgata 95, et fredet patrisierhus fra 1838 som fra 1911 og 90 år framover fungerte som Folkets Hus. I 2005 ble PEM eier av trebygningen som ligger nord i Gågata.

Formidling av fotografi innen den dokumentariske sjangeren er et viktig virksomhetsfelt ved museet som inngår i et internasjonalt samarbeid.

I 2017 fikk museet 25 malerier malt av Cora Sandel som testamentarisk gave etter Sandels sønn Erik Jönsson.[1]

Storgata 95[rediger | rediger kilde]

I 2004 ble det nye museet åpnet i Storgata 95.

Det er et hus i empirestil, og ble opprinnelig bygget i 1838 av Johan Friedrich Daniel Mack (1800–1875), en kjøpmann og konsul fra Braunschweig i Tyskland. Eksteriørt er bygningen påvirket av arkitekturen i Bergen; fasaden er kledd med horisontalt panel, over inngangsdøren er det halvsirkelformede vinduer, taket har en lett bøyet form, og bygget har en stor takkvist. Mack drev det stort i eksport av varer, og var en betydelig reder i Tromsø. En av hans yngre brødre var Georg Andreas Ludvig Mack (1805–1878), far til Ludwig Marcus Mack (1842–1915) som grunnla Mack-bryggeriet i Tromsø. Den andre kona til Johan Friedrich Daniel Mack var Nanna Sabine Klerck, datter av en norsk kjøpmann og stortingsrepresentant Wilhelm Henrik Klerck fra Alta, en av de rikeste i Finnmark. Huset var eid av familien Mack frem til 1894.

I 1894 ble eiendommen kjøpt av forretningsmannen og politikeren Johan Henrik Rye Holmboe (1863–1933), som var grosserer og eier av en tønnefabrikk. Johan Rye Holmboe bodde der sammen med sin kone Johanne Adolfa og fem barn fra 1894 til 1900. Andre beboere i huset var overrettsadvokat Carl Skaar med kona Betty og tre barn, Martine Clodius, og husholderske Hansine Petrine Fredriksen. Familien Skaar ble etterfulgt av sjøoffiseren Jens Schow Fabricius og hans familie. De flyttet til Storgata 95 fra Bankgata 13 etter århundreskiftet, og datteren Sara, senere kjent som forfatteren Cora Sandel, bodde der til 1906. Fabricius' familie flyttet til Tromsø i 1893, men Sara Fabricius dro til Kristiania i 1897 etter avslutter ungdomsskolen. I 1902 måtte Sara Fabricius flytte tilbake til familien i Tromsø etter å ha fått avslag på en søknad om et malerstipend. Etter morens død i 1906 flyttet Sara Fabricius til Paris for å utdanne seg til maler.

I juni 1911 ble huset kjøpt av Tromsø Samvirkende Arbeiderforeninger og ble byens første «Folkets Hus», det vil si et forsamlingslokale for arbeiderstanden. I 2001 ble huset lagt ut for salg på det åpne marked, men da gikk Tromsø kommune inn som leietaker og etablerte stiftelsen Perspektivet Museum. I 2005 kjøpte stiftelsen eiendommen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sara Fabricius malerier ankommet Tromsø - Perspektivet Museum». Perspektivet Museum. Besøkt 24. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]