Zumbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zumbo
LandMosambiks flagg Mosambik
Kart
Zumbo
15°36′53″S 30°26′38″Ø

Zumbo er den vestligste byen i Mosambik. Den ligger ved elva Zambezi, på nordøstsiden av samløpet mellom Zambezi og Luangwa. Zumbo er en grenseby mot Zambia og byen Luangwa (tidligere kalt Feira) på motsatt side av elva Luangwa, og Zimbabwe, med grenseposten Kanyemba 2 kilometer oppstrøms på sørsiden av Zambezi. I 2005 hadde Zumbo en befolkning på 33 000. Byen hører administrativt til distriktet Zumbo og provinsen Tete.

Zumbo ble etablert av portugiserne rundt 1700 som en handelspost[1] for handel langs Zambezis midtre løp, inn i Zimbabwe, og opp nedre del av Luangwa, og handlet med elfenben helt til Bangweulusjøen. Den dominerte området og handelsmenn fra Zumbo bosatte seg også i Feira. Zumbo gikk inn i nedgang etter at Nord- og Sør-Rhodesia (senere Zambia og Zimbabwe) ble en del av Det britiske imperiet og handelen med disse territoriene ble kuttet.

På 1970-tallet ble Cahora Bassa-demningen bygget lenger nedstrøms i Zambezi, og Zumbo ligger i den vestligste enden av reservoaret bak demningen.

Byens strategiske beliggenhet førte til at det i både den mosambikiske uavhengighetskrigen og borgerkrigen i Mosambik var aktiv geriljakrig i og rundt byen og mange landminer ble lagt. Mineopprenskingen ble fullført innen 2015.[2] Zumbo ble forlatt en periode i borgerkrigen og delvis ødelagt, og gjenoppbyggingen pågår fortsatt.

I tillegg til fiske i elva og innsjøen baserer byens økonomiske aktivitet seg på handel med nabolandene, noe som også involverer smugling. Det er små kullgruver nær byen, og de viktigste avlingen som dyrkes på elvenes frodige bredder og flomsletter er ris, kassava og bønner.

Veiforbindelsene med resten av Mosambik er i svært dårlig stand, og den viktigste forbindelsen for reise og forsyninger er med båt fra Songo ved Cahora Bassa-demningen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Northern Rhodesia Journal, Volume V No. 1 (1962) s.43. Besøkt 12. april 2022.
  2. ^ Antonio Belchior Vaz Martíns (National Demining Institute of Mozambique) og Hans Risser (United Nations Development Programme, Mozambique) (2016). «An Overview of Mozambique’s Mine-free District Process». The Journal of Conventional Weapons Destruction. James Madison University. Besøkt 12. april 2022.