Hopp til innhold

Cahora Bassa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cahora Bassa
Cahora Bassa-sjøen sett fra rommet
LandMosambiks flagg Mosambik
Areal2 739 km²
Kart
Cahora Bassa
15°40′00″S 31°50′00″Ø

Cahora Bassa er det sørlige Afrikas nest største kunstige innsjø og ligger i provinsen Tete i Mosambik. Navnet ble også brukt i kolonitiden.

Cahora Bassa-demningen er en av de tre betydelige demningene i Zambezi-elvesystemet, de andre er Kariba-demningen og Itezhi-Tezhi-demningen. Itezhi-Tezhi ligger ikke på hovedstrømmen til Zambezi, men på bielva Kafue. Byggingen av Cahora-Bassa-demningen ble satt i gang i 1969, og fyllingen av demningen startet i desember 1974. Innsjøen har nådd sin maksimale lengde og bredde på henholdsvis rundt 250 km og 38 km. Den dekker et område på 2700 km² med en gjennomsnittsdybde på 20,9 m. Den ble drevet av Hidroelectrica de Cahora Bassa og var eid av Mosambik med 18% av aksjene og Portugal som hadde de resterende 82% av aksjene.

Siden demningen ble satt i drift, har Zambezi som har det fjerde største nedslagsfeltet i Afrika, fått en langt mer regulert flyt. Et betydelig kapenta–fiske har utviklet seg i innsjøen. Det er antatt at kapentaen kommer fra Karibasjøen hvor den ble innført fra Tanganyikasjøen. Den årlige fangsten av kapenta i Cahora Bassa i 2003 var mer enn 10 000 tonn.

Kilder[rediger | rediger kilde]