Zjmurki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zjmurki
orig. Жмурки
Generell informasjon
GenreKriminalfilm,[1] filmkomedie, actionfilm
NasjonalitetRussland
Premiere2005
Lengde105 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
Regissør(er)Aleksej Balabanov
ManusAleksej Balabanov
Produsent(er)Sergej Seljanov
MusikkVjatsjeslav Butusov, Ju-Piter
Foran kamera
MedvirkendeNikita Mikhalkov, Aleksej Serebrjakov, Dmitrij Djuzjev, Aleksej Panin, Sergej Makovetskij, Viktor Sukhorukov, Garik Sukatsjov, Andrej Panin, Renata Litvinova, Zjanna Bolotova, Tatjana Dogileva, Andrej Krasko, Andrej Merzlikin, Viktor Bytsjkov
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapSTV
Totalomsetning4 180 000 dollar
Premiere(r)24. mai 2005[2]
Eksterne lenker

Zjmurki (originaltittel: Жмурки) er en russisk film fra 2005, regissert av Aleksej Balabanov.[3][4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner med en professor som foreleser for en gruppe studenter ved et universitet, om Opprinnelig akkumulasjon. Professoren forteller en historie som visstnok fant sted et tiår tidligere under de store sosiale og økonomiske tumultene i kjølvannet av Sovjetunionens sammenbrudd. Historien hopper deretter til Nizjnij Novgorod, på midten av 1990-tallet. Ved et likhus forsøker en torturist å få den kneblede fangen til å snakke, men det er uklart hva torturisten egentlig ønsker å vite.

Men tre maskerte menn kommer inn, og truer torturisten med våpen. En skuddveksling oppstår, og en av de maskerte mennene blir drept. I tillegg blir fangen og torturisten skutt i magen. En av de maskerte mennene tar av seg forkledningen, og det avsløres at han er en korrupt politimann ved navn Stepan. Offiseren tar også et stykke papir fra torturistens lomme, og virker begeistret over det han leser på papiret. Filmen introduserer deretter publikum for tre nye gangstere:

Denne trioen diskuterer deres nåværende mangel på oppdrag etter at en av dem, Bala, tidligere hadde forvandlet en operasjon til et blodbad med fem drepte. Deretter fikk gjengen problemer med å skaffe seg flere jobber. Men trioen får en telefon fra den korrupte politimannen Stepan, som tilbyr dem et oppdrag. De bestemmer seg for å møtes ansikt-til-ansikt, for å diskutere detaljene videre. Filmen hopper til Simon og Sergei, to småkrimnelle som arbeider for Sergei Mikhailovich - en lokal mafia-sjef. Gjennom hele filmen blir Sergei sett bære rundt på en lær-mappe, som han tilsynelatende instinktivt holder foran seg når han er redd for å bli skutt - i situasjoner hvor han ikke kan bruke pistolen sin.

Sergei Mikhailovich oppdager at en kjemiker med kallenavnet "Doktoren" har etablert et provisorisk laboratorium for å produsere narkotika. Sergei sender derfor Simon og Sergei for å overtale doktoren til å begynne å betale ham for å beskytte produksjonen hans. Men når Sergei forklarer hvorfor de er der, håner doktoren dem - og to av doktorens medarbeidere dukker opp. I den påfølgende skuddvekslingen dreper Sergei og Simon både doktoren og hans to medarbeidere. Men de bestemmer seg for å ta med seg alt de narkotiske stoffene de finner, for å ta med seg til Mikhailovich, som kommer til å bli rasende over å mislykkes i oppgaven deres.

Mikhailovich gir dem deretter i oppdrag å besøke en advokat - for å bytte en koffert full av penger, med en koffert full av heroin. Men den korrupte politimannen Stepan får høre om handelen deres. Han gir Koron og hans to håndlangere, Bala and Baklazhan, i oppdrag å gå etter Sergei og Simon. Gangsterne, iførte masker, tvinger Sergei and Simon til å gi fra seg kofferten. Men på dette tidspunktet har byttehandelen allerede funnet sted. I stedet for en koffert full av penger, får de tak i kofferten som inneholder narkotika. Det skjer deretter en rekke forviklinger når Sergei og Simon forsøker å få tak i kofferten deres igjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]