Zits

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Zits er en amerikansk tegneserie som er skapt av Jerry Scott og Jim Borgman. Tegneserien handler om den 15 år gamle gutten Jeremy, og hans liv.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1996 tegnet Jim Borgmann serien Baby Blues, en serie om et småbarnshjem. Jerry Scott hadde samtidig skrevet manus til en serie han fremtidig håpet å få utgitt. Han spurte Borgmann om han kunne tegne for ham, og i 1997 kom den første "Søndagssiden" med Zits ut. Serien har siden 2003 blitt trykket i tegneserien Billy.


Figurene[rediger | rediger kilde]

Jeremy Duncan

Jeremy er seriens hovedperson, og det er hans liv det skrives om. Han er vokalist i rockebandet "Geitostpizza" sammen med Hector Garcia, Tim Olsen og Pierce. Han er sammen med den motebevisste hissigproppen Sara. Mye av hans fritid går til å sutre over leksene, spille i det nevnte rockebandet og irritere seg over foreldrene.

Walt Duncan

Walt Duncan er far til Jeremy og Chad og mann til Connie. Han jobber som tannlege, og er fullstendig uvitende om det meste som skjer i den teknologiske verden. Derfor er det alltid Jeremy som skriver ut snøfreserbruksanvisninger og lignende ting til Walt og moren. Walt skjønner seg heller ikke på forkortede uttrykk som LOL eller O.K.O.

Connie Duncan

Connie Duncan er mor til Jeremy og Chad. Hun jobber som pyskolog, og det har Jeremy opptil flere ganger prøvd å utnytte til sin fordel. Som å leke satanist for å få seg en ny PC. Connie er den av de to foreldrene som forstår seg mest på Jeremy og hans verden, og er som regel den som setter Walt inn i nye uttrykk. En av hennes hobbyer er å stadig pønske ut nye måter for å få Jeremy opp av sengen om morgenen.

Chad Duncan

Chad Duncan er sønn av Connie og Walt, og eldre bror til Jeremy. Han er den i familien Duncan det skrives minst om. Det skjer som regel bare når han er hjemme på høytidsbesøk. Han studerer utenlands, og er gift. Det tippes at han er rundt 23 år gammel.

Hector Garcia

Hector er Jeremys bestevenn. Han er jevnaldrende med Jeremy (15 år), men en god del høyere. Han spiller gitar i rockebandet Geitostpizza med Jeremy Duncan, Tim Olsen og Pirce. Han er skilt fra Mandy, og er nå kjæreste med Autumn.

Pierce

Pierce er en av Jeremys beste venner. Han har 45 nagler/piercinger rundt om på hodet. Han har det med å te seg merkelig til tider. En gang tatoverte han joggeskomønster på føttene (20 – ute) så han kunne gå barbeint på skolen. En annen gang kledde han seg som en kineser, drakk te til lunsj og snakket bare i Haiku. Han spiller trommer i rockebandet Geitostpizza. Han har også sære hobbyer, som å samle på navelelo som D'ijon senere skal strikke en genser av.

Tim Olsen

Tim er en av bestevennene til Jeremy og gitarist i bandet Geitostpizza. Han har blått hår, og en pannelugg som gjør at man ikke ser øynene hans. Han spiller piano i bandet.

Sara Toomey

Sara er "av-og-på-kjæresten" til Jeremy. Hun er en hissig og moteriktig 15-åring som elsker å shoppe sammen med venninnen D'ijon. Hun har alltid forslag til hvordan Jeremy skal kle seg. Hun er også lidenskapelig opptatt av at folk skal uttale navnet hennes "Sara" og ikke "Sarah".

D'ijon

D'ijon er Pierces franskfødte kjæreste. Hun er også venninnen til Sara. Hun har en kopi av Edvard Munchs Skrik tatovert på tungen. Hun er kanskje den eneste som ikke stiller spørsmål ved Pierces mentale tilstand.

Phobee

Phobee er en av klassekameratene til Jeremy. Hun er en skikkelig juksemaker, og laster ned besvarelsene sine på internett. Av den grunn har hun det høyeste snittet av alle i klassen. Et av hennes kjennetegn er at hun har solgt sjelen sin, og at hun ikke har pupiller i øynene.

Autumn

Autumn er Hector Garcias kjæreste. Hun er en veldig streng vegetarianer.

Brittany

Brittany er en annen klassekamerat av Jeremy. Hun forteller nyheter til de fleste, samme om de vet det eller ei. En gang fortalte hun Tim at Lisa hadde slått opp med han. Tim spurte hvem Lisa var, og Brittany svarte at Lisa var forelska i han i lunsjpausen, men fant ut at hun likte Michael bedre etterpå.

Richogamy

Richogamy er to personer som har klemt hverandre siden 6. klasse på barneskolen. Siden har de aldri sluppet taket, bortsett fra når en av dem skal på do eller når de ikke er i samme klasserom. Amy har kjærlighetssorg når dette skjer. De har også blitt observert med samme sko (at begge hadde en fot hver i en sko) og omtaler seg selv som "vi" eller "oss".

Priser[rediger | rediger kilde]

Reuben Awards 2001 (Jim Borgmann) National Cartoonists Society 2003 (Jerry Scott)

Zits syndikeres til 1.500 aviser og er oversatt til åtte språk (norsk, svensk, tysk, finsk, kinesisk, spansk, fransk og dansk).