Zita av Bourbon-Parma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Zita av Bourbon-Parma

Zita av Bourbon-Parma (født 9. mai 1892, død 14. mars 1989) var gift med Karl I av Østerrike-Ungarn og var dermed keiserinne av Østerrike og dronning av Ungarn fra 1916 til 1918.

Hun ble født i Villa Pianore nær Lucca i Italia. Hun ble gift med Karl i 1911 og de fikk i det følgende tiåret åtte barn, deriblant Otto von Habsburg, nåværende overhode for Habsburgfamilien og tidligere Europaparlamentariker for CSU.

Enkelte har hevdet at hun stod bak ektemannens forsøk på å gjenvinne den ungarske tronen. Monarkiet i Ungarn ble gjenopprettet umiddelbart etter første verdenskrig, men uten at en konge ble innsatt. Karl ga aldri opp kravet på denne tronen. Etter Karls død forlot hun deres eksil i Madeira, men fortsatte å leve i utlandet. Fra 1962 bodde hun i Sveits.

I 1982 ga den østerrikske regjeringen henne lov å reise til Østerrike, selv om hun aldri hadde gitt avkall på Habsburg-familiens krav på tronen. Etter hennes død i Zizers i sveitsiske Graubünden i 1989 ble hun begravet i Kapusinerkrypten i Wien, Habsburg-familiens keiserlige krypt, i noe som lignet en statsbegravelse.