Hopp til innhold

Stjernekorsordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for Stjernekorsordenen

Stjernekorsordenen (tysk: Sternkreuzorden, latin: Ordo Stellatae Crucis) en østerriksk orden innstiftet i 1668 av enkekeiserinne Eleonora, som var gift med keiser Ferdinand III, til fremme av hengivenhet til Det hellige kors, dydig liv og veldedige handlinger. Ordenen er oppkalt etter en relikvie, et trestykke som etter tradisjonen hadde tilhørt det hellige kors. Trestykket var montert i et gullkors og ble oppbevart i en eske smykket med emalje og krystaller. Relikvien overlevde brannen i keiserpalasset 8. februar 1668, noe som ble ansett som et mirakel, og til minne om dette innstiftet enkekeiserinne Eleonora en dameorden. Ordenen fikk pavelig godkjennelse 28. juni 1668. Statuttene ble offentliggjort av keiserinnen 18. september 1668. Stjernekorsordenen eksisterer fortsatt.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Overhodet for ordenen skal være et medlem av huset Habsburg. Fram til slutten av 1800-tallet var keiserinnen alltid ordenens overhode. Etter at keiserinne Elisabeth ble drept i et attentat i 1898, gikk verdigheten som ordensoverhode til erkehertuginne Maria Josepha, deretter til keiserinne Zita og så til erkehertuginne Regina von Habsburg. Nåværende overhode for ordenen er Gabriela von Habsburg, datter av erkehertuginne Regina og Otto von Habsburg.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Stjernekorsordenen har én klasse.

Ordensinsignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Stjernekorsordenen består av en oval medaljong i gull og blå emalje. I midten finnes et rødemaljert kors med blå kanter. Korset er satt over en dobbeltørn i svart emalje. Over korset finnes det et bånd i hvit emalje der ordenens motto, «SALUS ET GLORIA», står med svarte bokstaver.

Ordenstegnet er opphengt i et svart ordensbånd. Båndet er utformet som en sløyfe til å bære på venstre side av brystet.

Medlemskap[rediger | rediger kilde]

Stjernekorsordenen opptar utelukkende kvinnelige medlemmer av det østerrikske keiserhus og andre fyrstehus, samt katolske høyadelskvinner. Ordenen hadde i 2006 omkring 400 medlemmer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Dikowitsch, Hermann: «Die österreichischen Damenorden», i Johann Stolzer og Christian Steeb (red.): Österreichs Orden vom Mittelalter bis zur Gegenwart, Graz: Akademische Druck- u. Verlagsanstalt, 1996, s. 184–189
  • «The Order of the Starry Cross» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 2085–2086
Autoritetsdata