Zenon Grocholewski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Zenon Grocholewski
Cardinal Mgr Zenon Grocholewski.jpg
Født11. oktober 1939 (78 år)
Bródki, Greater Poland Voivodeship
Utdannet ved Gregoriana
Yrke Universitetslærer, katolsk prest
NasjonalitetPolen
LivssynDen romersk-katolske kirke
Medlem avDen romerske kurie, Kongregasjonen for troslæren, Kongregasjonen for biskopene, Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen, Kongregasjonen for folkenes evangelisering, Kongregasjonen for katolsk utdannelse, Det høyeste tribunal for den apostoliske signatur, Det pavelige råd for tolkningen av lovtekster, Pontifical Academy of St. Thomas Aquinas
Utmerkelser Kommandørkors med stjerne av Ordenen Polonia Restituta, Q25400759

Zenon Grocholewski (født 11. oktober 1939 i Bródki i Polen) er en av Den katolske kirkes kardinaler, og prefekt for Vatikanets kongregasjon for det katolske utdannelsesvesen.

Zenon Grocholewski ble presteviet i 1963, og virket deretter i tre år som kapellan i Poznań før han ble sendt til Roma for fordypningsstudier ved Det pavelige universitet Gregoriana. Der tok han doktorgrad i kirkerett. I årene 1972 til 1999 arbeidet han i forskjellige stillinger (notar, kansellist, sekretær, prefekt i "Den katolske kirkes Høyesterett" (Den apostoliske Signatur). Han underviste samtidig i kirkerett ved Gregoriana og ved Lateranuniversitetet, og var også vesentlig medvirkende ved utarbeidelsen av den reviderte utgave av den katolske kirkelov som kom i 1983.

Han ble bispeviet i 1982. I 1999 utnevnte pave Johannes Paul II ham til prefekt for Kongregasjonen for katolsk utdannelse, og kreerte ham i 2001 til kardinal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Gilberto Agustoni  
Prefekt for Den apostoliske signatur
Etterfølger:
 Mario Francesco Pompedda 
Forgjenger:
 Pio Laghi 
Prefekt for Kongregasjonen for katolsk utdannelse
(1999– )
Etterfølger:
 Nåværende prefekt